Глукагон

Од Википедија — слободната енциклопедија
GCG
Достапни структури
PDBHuman UniProt search: PDBe RCSB
Назнаки
СинонимиGCG, GLP1, glucagon, GRPP, GLP-1, GLP2
External IDsOMIM: 138030 HomoloGene: 136497 GeneCards: GCG
RNA expression pattern
PBB GE GCG 206422 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_002054

n/a

RefSeq (protein)

NP_002045

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed search[1]n/a
Википодатоци
View/Edit Human

Глукагонот е хормон кој се секретира од алфа- клетките на лангерхансовите островца од панкреасот. Неговата функција е зголемување на концентрацијата на глукоза во крвта (хипергликемија). Значи, во услови на хипогликемија, глукагонот го стимулира разградувањето на гликогенот до глукоза во црниот дроб и синтеза на глукоза од липиди и белковини (најчесто при гладување).

Структура[уреди | уреди извор]

Глукагонот е полипептид изграден од 29 аминокиселински остатоци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Human PubMed Reference:“.