Прејди на содржината

Мотилин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Motilin/ghrelin
Structure of motilin in isotropic phospholipid bicellar solution.[1]
Назнаки
СимболMotilin_ghrelin
PfamPF04644
InterProIPR006738
SCOP1lbj
SUPERFAMILY1lbj
OPM-суперсемејство145
OPM-белковина1lbj

Мотилин е полипептид, изолиран од дуоденумот. Составен е од 22 аминокиселински резидуи. Неговата секреција е стимулирана од присуство на киселина во дуоденумот. Мотилинот ја инхибира гастричната моторна активност и го одложува желудочното празнење.

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име pmid12495026.