ATC код D05

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
D Дерматологици
D01 Antifungals for dermatological use
D02 Емолиенси и протективи
D03 Препарати за третман на рани и улцери
D04 Antipruritics, including antihistamines, anesthetics, etc.
D05 Антипсоријатици
D06 Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба
D07 Кортикостероиди, дерматолошки препарати
D08 Антисептици и дезинфициенси
D09 Medicated dressings
D10 Anti-acne preparations
D11 Други дерматолошки препарати
ATCvet only
QD51 Products for the treatment of claws and hoofs

ATC-кодот D05 — „Антипсоријатици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата D05 е дел од анатомската група D Дерматологици.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QD05...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

Во ATCvet, оваа подгрупа е наречена "QD05 Лекови за кератосебореични нарушувања".

D05A Антипсоријатици за топикална употреба[уреди | уреди извор]

Во ATCvet, оваа подгрупа е наречена "QD05A Лекови за кератосебореични нарушувања, топикална употреба".

D05AA Катрани[уреди | уреди извор]

D05AC Антраценски деривати[уреди | уреди извор]

D05AC01 Дитранол
D05AC51 Дитранол, комбинации

D05AD Псоралени за топикална употреба[уреди | уреди извор]

D05AD01 Триоксисален
D05AD02 Метокссален

D05AX Други антипсоријатици за топикална употреба[уреди | уреди извор]

Во ATCvet, оваа подгрупа е наречена "QD05AX Други лекови за кератосебореични нарушувања за топикална употреба".
D05AX01 Фумарна киселина
D05AX02 Калципотриол
D05AX03 Калцитриол
D05AX04 Такалцитол
D05AX05 Тазаротен
D05AX52 Калципотриол, комбинации
D05AX55 Тазаротен и улобетазол

D05B Антипсоријатици за системска употреба[уреди | уреди извор]

Во ATCvet, оваа подгрупа е наречена "QD05B Лекови за кератосебореични нарушувања, системска употреба".

D05BA Псоралени за системска употреба[уреди | уреди извор]

D05BA01 Триоксисален
D05BA02 Метокссален
D05BA03 Бергаптен

D05BB Ретиноиди за третман на псоријаза[уреди | уреди извор]

D05BB01 Етретинат
D05BB02 Ацитретин

D05BX Други антипсоријатици за системска употреба[уреди | уреди извор]

Во ATCvet, оваа подгрупа е наречена "QD05BX Други лекови за кератосебореични нарушувања за системска употреба".
D05BX51 Деривати на фумарна киселина, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.