Тријодотиронин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тријодотиронин
Назнаки
6893-02-3 Ок
ChEBI CHEBI:18258 Ок
ChEMBL ChEMBL1544 Ок
ChemSpider 5707 Ок
DrugBank DB00279 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
UNII 06LU7C9H1V Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Опасност
NFPA 704
1
1
0
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Тријодтиронин (T3) е хормон кој се создава од тироксинот во штитната жлезда. Најзначајно дејство му е интензивирање на метаболитичките процеси во клетките.