Тироксин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тироксин
(S)-Thyroxine Structural Formulae V2.svg
T4-3D-vdW.png
Назнаки
51-48-9
ATC код H03AA01
DrugBank APRD00235
3Д-модел (Jmol) Слика
MeSH Thyroxine
PubChem 5819
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
слабо растворлив (0,105 mg·L-1 на 25 °C)
Штетност
R-фрази -
S-фрази (застарено) S22, S24/25
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Тироксинот (T4 или тетрајодтиронин) е хормон кој се секретира од штитната жлезда. За синтеза на тироксинот, потребно е присуството на јод, кој се зема од храната. Овој хормон има многубројни функции, но најважна е интензивирањето на метаболитичките процеси во клетките. Зголемената концентрација на тироксин во крвта ја инхибира секрецијата на TRH, и обратно.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Harington in: Biochem. J. 1926, 20, 310.