ATC код H03

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
H Systemic hormonal preparations, excluding sex hormones and insulins
H01 Питуитарни и хипоталамусни хормони и аналози
H02 Кортикостероиди за системска употреба
H03 Тироидна терапија
H04 Панкреасни хормони
H05 Калциумова хомеостаза

ATC-кодот H03 — „Штитна терапија“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата H03 е дел од анатомската група H Хормонски препарати за системска примена, освен полови хормони и инсулин.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QH03...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

H03A Тироидни препарати[уреди | уреди извор]

H03AA Тироидни хормони[уреди | уреди извор]

H03AA01 Левотироксин натриум
H03AA02 Лиотиронин натриум
H03AA03 Комбинации на левотироксин и лиотиронин
H03AA04 Тиратрикол
H03AA05 Препарати на штитната жлезда

H03B Антитироидни препарати[уреди | уреди извор]

H03BA Тиоурацили[уреди | уреди извор]

H03BA01 Метилтиоурацил
H03BA02 Пропилтиоурацил
H03BA03 Бензилтиоурацил

H03BB Имидазолни деривати кои содржат сулфур[уреди | уреди извор]

H03BB01 Карбимазол
H03BB02 Тиамазол
H03BB52 Тиамазол, комбинации

H03BC Перхлорати[уреди | уреди извор]

H03BC01 Калиум перхлорат

H03BX Други антитироидни препарати[уреди | уреди извор]

H03BX01 Дијодотирозин
H03BX02 Дибромотирозин

H03C Јодна терапија[уреди | уреди извор]

H03CA Јодна терапија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.