ATC код H01

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
H Systemic hormonal preparations, excluding sex hormones and insulins
H01 Питуитарни и хипоталамусни хормони и аналози
H02 Кортикостероиди за системска употреба
H03 Тироидна терапија
H04 Панкреасни хормони
H05 Калциумова хомеостаза

ATC-кодот H01 — „Питуитарни и хипоталамусни хормони и аналози“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата H01 е дел од анатомската група H Хормонски препарати за системска примена, освен полови хормони и инсулин.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QH01...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

H01A Хормони на предниот питуитарен лобус и аналози[уреди | уреди извор]

H01AA Адренокортикотропен хормон[уреди | уреди извор]

H01AA01 Кортикотропин
H01AA02 Тетракозактид

H01AB Тиротропин[уреди | уреди извор]

H01AB01 Тиротропин алфа

H01AC Соматропин и соматропински агонисти[уреди | уреди извор]

H01AC01 Соматропин
H01AC02 Соматрем
H01AC03 Меказермин
H01AC04 Серморелин
H01AC05 Меказермин ринфабат
H01AC06 Тезаморелин

H01AX Други хормони на предниот питуитарен лобус и аналози[уреди | уреди извор]

H01AX01 Пегвизомант

H01B Хормони на задниот питуитарен лобус[уреди | уреди извор]

H01BA Вазопресин и аналози[уреди | уреди извор]

H01BA01 Вазопресин
H01BA02 Дезмопресин
H01BA03 Липресин
H01BA04 Терлипресин
H01BA05 Орнипресин
H01BA06 Аргипресин

H01BB Окситоцин и аналози[уреди | уреди извор]

H01BB01 Демокситоцин
H01BB02 Окситоцин
H01BB03 Карбетоцин

H01C Хипоталамусни хормони[уреди | уреди извор]

H01CA Гонадотропин-ослободувачки хормони[уреди | уреди извор]

H01CA01 Гонадорелин
H01CA02 Нафарелин
QH01CA90 Бузерелин
QH01CA91 Фертирелин
QH01CA92 Лецирелин
QH01CA93 Дезлорелин
QH01CA94 Азагли-нафарелин
QH01CA95 Пефорелин
QH01CA96 Лососов гонадотропин ослободувачки хормон аналог
QH01CA97 Трипторелин

H01CB Соматостатин и аналози[уреди | уреди извор]

H01CB01 Соматостатин
H01CB02 Октреотид
H01CB03 Ланреотид
H01CB04 Вапреотид
H01CB05 Пасиреотид

H01CC Антигонадотропин-ослободувачки хормони[уреди | уреди извор]

H01CC01 Ганиреликс
H01CC02 Цетрореликс
H01CC03 Елаголикс

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.