ATC код C01

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
C Кардиоваскуларен систем
C01 Кардијална терапија
C02 Антихипертензиви
C03 Диуретици
C04 Периферни вазодилататори
C05 Вазопротективи
C07 Бета блокирачки агенси
C08 Блокатори на калциумовите канали
C09 Агенси кои делуваат на ренин-ангиотензин системот
C10 Липидо модифицирачки агенси

ATC-кодот C01 — „Кардијална терапија“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата C01 е дел од анатомската група C Кардиоваскуларен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QC01...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

C01A Кардијални гликозиди[уреди | уреди извор]

C01AA Digitalis гликозиди[уреди | уреди извор]

C01AA01 Ацетилдигитоксин
C01AA02 Ацетилдигоксин
C01AA03 Листови од Digitalis
C01AA04 Дигитоксин
C01AA05 Дигоксин
C01AA06 Ланатозид C
C01AA07 Дезланозид
C01AA08 Метилдигоксин
C01AA09 Гитоформат
C01AA52 Ацетилдигоксин, комбинации

C01AB Scilla гликозиди[уреди | уреди извор]

C01AB01 Просциларидин
C01AB51 Просциларидин, комбинации

C01AC Strophanthus гликозиди[уреди | уреди извор]

C01AC01 G-строфантин
C01AC03 Цимарин

C01AX Други кардијални гликозиди[уреди | уреди извор]

C01AX02 Перувозид

C01B Антиаритмици, класа I и III[уреди | уреди извор]

C01BA Антиаритмици, класа Ia[уреди | уреди извор]

C01BA01 Хинидин
C01BA02 Прокаинамид
C01BA03 Дизопирамид
C01BA04 Спартеин
C01BA05 Ајмалин
C01BA08 Прајмалин
C01BA12 Лорајмин
C01BA51 Хинидин, комбинации не вклучувајќи психолептици
C01BA71 Хинидин, комбинации со психолептици

C01BB Антиаритмици, класа Ib[уреди | уреди извор]

C01BB01 Лидокаин
C01BB02 Мексилетин
C01BB03 Токаинид
C01BB04 Априндин

C01BC Антиаритмици, класа Ic[уреди | уреди извор]

C01BC03 Пропафенон
C01BC04 Флекаинид
C01BC07 Лоркаинид
C01BC08 Енкаинид
C01BC09 Етацизин

C01BD Антиаритмици, класа III[уреди | уреди извор]

C01BD01 Амиодарон
C01BD02 Бретилиум тозилат
C01BD03 Бунафтин
C01BD04 Дофетилид
C01BD05 Ибутилид
C01BD06 Тедисамил
C01BD07 Дронедарон

C01BG Други антиаритмици, класа I и III[уреди | уреди извор]

C01BG01 Морацизин
C01BG07 Цибензолин
C01BG11 Вернакалант

C01C Кардијални стимуланси не вклучувајќи кардијални гликозиди[уреди | уреди извор]

C01CA Адренергични и допаминергични агенси[уреди | уреди извор]

C01CA01 Етилефрин
C01CA02 Изопреналин
C01CA03 Норепинефрин
C01CA04 Допамин
C01CA05 Норфенефрин
C01CA06 Фенилефрин
C01CA07 Добутамин
C01CA08 Окседрин
C01CA09 Метараминол
C01CA10 Метоксамин
C01CA11 Мефентермин
C01CA12 Диметофрин
C01CA13 Преналтерол
C01CA14 Допексамин
C01CA15 Гепефрин
C01CA16 Ибопамин
C01CA17 Мидодрин
C01CA18 Октопамин
C01CA19 Фенолдопам
C01CA21 Кафедрин
C01CA22 Арбутамин
C01CA23 Теодреналин
C01CA24 Епинефрин
C01CA25 Амезиниум метилсулфат
C01CA26 Ефедрин
C01CA27 Дроксидопа
C01CA30 Комбинации
C01CA51 Етилефрин, комбинации

C01CE Фосфодиестераза инхибитори[уреди | уреди извор]

C01CE01 Амринон
C01CE02 Милринон
C01CE03 Еноксимон
C01CE04 Букладезин
QC01CE90 Пимобендан

C01CX Други кардијални стимуланси[уреди | уреди извор]

C01CX06 Ангиотензинамид
C01CX07 Ксамотерол
C01CX08 Левосимендан

C01D Вазодилататори кои се користат при кардијални болести[уреди | уреди извор]

C01DA Органски нитрати[уреди | уреди извор]

C01DA02 Глицерил тринитрат
C01DA04 Метилпропилпропандиол динитрат
C01DA05 Пентаеритритил тетранитрат
C01DA07 Пропатилнитрат
C01DA08 Изосорбид динитрат
C01DA09 Тролнитрат
C01DA13 Еритритил тетранитрат
C01DA14 Изосорбид мононитрат
C01DA20 Органски нитрати во комбинација
C01DA38 Тенитрамин
C01DA52 Глицерил тринитрат, комбинации
C01DA54 Метилпропилпропандиол динитрат, комбинации
C01DA55 Пентаеритритил тетранитрат, комбинации
C01DA57 Пропатилнитрат, комбинации
C01DA58 Изосорбид динитрат, комбинации
C01DA59 Тролнитрат, комбинации
C01DA63 Еритритил тетранитрат, комбинации
C01DA70 Органски нитрати во комбинација со психолептици

C01DB Хинолонски вазодилататори[уреди | уреди извор]

C01DB01 Флосехинан

C01DX Други вазодилататори кои се користат при кардијални болести[уреди | уреди извор]

C01DX01 Итрамин тозилат
C01DX02 Прениламин
C01DX03 Оксифедрин
C01DX04 Бензиодарон
C01DX05 Карбокромен
C01DX06 Хексобендин
C01DX07 Етафенон
C01DX08 Хептаминол
C01DX09 Имоламин
C01DX10 Дилазеп
C01DX11 Трапидил
C01DX12 Молсидомин
C01DX13 Ефлоксат
C01DX14 Цинепазет
C01DX15 Клоридарол
C01DX16 Никорандил
C01DX18 Линзидомин
C01DX19 Несиритид
C01DX21 Серелаксин
C01DX51 Итрамин тозилат, комбинации
C01DX52 Прениламин, комбинации
C01DX53 Оксифедрин, комбинации
C01DX54 Бензиодарон, комбинации

C01E Други кардијални препарати[уреди | уреди извор]

C01EA Простагландини[уреди | уреди извор]

C01EA01 Алпростадил

C01EB Други кардијални препарати[уреди | уреди извор]

C01EB02 Камфор
C01EB03 Индометацин
C01EB04 Crataegus гликозиди
C01EB05 Креатинолфосфат
C01EB06 Фосфокреатин
C01EB07 Фруктоза 1,6-дифосфат
C01EB09 Убидекаренон
C01EB10 Аденозин
C01EB11 Тирацизин
C01EB13 Акадезин
C01EB15 Триметазидин
C01EB16 Ибупрофен
C01EB17 Ивабрадин
C01EB18 Ранолазин
C01EB21 Регаденозон
C01EB22 Мелдониум

C01EX Други кардијални комбинирани производи[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.