ATC код C05

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
C Кардиоваскуларен систем
C01 Кардијална терапија
C02 Антихипертензиви
C03 Диуретици
C04 Периферни вазодилататори
C05 Вазопротективи
C07 Бета блокирачки агенси
C08 Блокатори на калциумовите канали
C09 Агенси кои делуваат на ренин-ангиотензин системот
C10 Липидо модифицирачки агенси

ATC-кодот C05 — „Вазопротективи“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата C05 е дел од анатомската група C Кардиоваскуларен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QC05...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

C05A Агенси за третман на хемороиди и анални фисури за топикална употреба[уреди | уреди извор]

C05AA Кортикостероиди[уреди | уреди извор]

C05AA01 Хидрокортизон
C05AA04 Преднизолон
C05AA05 Бетаметазон
C05AA06 Флуорометолон
C05AA08 Флуокортолон
C05AA09 Дексаметазон
C05AA10 Флуоцинолон ацетонид
C05AA11 Флуоцинонид
C05AA12 Триамцинолон

C05AB Антибиотици[уреди | уреди извор]

C05AD Локални анестетици[уреди | уреди извор]

C05AD01 Лидокаин
C05AD02 Тетракаин
C05AD03 Бензокаин
C05AD04 Цинхокаин
C05AD05 Прокаин
C05AD06 Оксетакаин
C05AD07 Прамокаин

C05AE Мускулни релаксанти[уреди | уреди извор]

C05AE01 Глицерил тринитрат
C05AE02 Изосорбид динитрат
C05AE03 Дилтиазем

C05AX Други агенси за третман на хемороиди и анални фисури за топикална употреба[уреди | уреди извор]

C05AX01 Препарати на алуминиум
C05AX02 Препарати на бизмут, комбинации
C05AX03 Други препарати, комбинации
C05AX04 Препарати на цинк
C05AX05 Трибенозид

C05B Антиварикозна терапија[уреди | уреди извор]

C05BA Хепарини или хепариноиди за топикална употреба[уреди | уреди извор]

C05BA01 Органо-хепариноид
C05BA02 Натриум аполат
C05BA03 Хепарин
C05BA04 Пентозан полисулфат натриум
C05BA51 Хепариноид, комбинации
C05BA53 Хепарин, комбинации

C05BB Склерозирачки агенси за локално инјектирање[уреди | уреди извор]

C05BB01 Моноетаноламин олеат
C05BB02 Полидоканол
C05BB03 Инвертен шеќер
C05BB04 Натриум тетрадецил сулфат
C05BB05 Фенол
C05BB56 Глукоза, комбинации

C05BX Други склерозирачки агенси[уреди | уреди извор]

C05BX01 Калциум добесилат
C05BX51 Калциум добесилат, комбинации

C05C Капиларо–стабилизирачки агенси[уреди | уреди извор]

C05CA Биофлавоноиди[уреди | уреди извор]

C05CA01 Рутозид
C05CA02 Моноксерутин
C05CA03 Диосмин
C05CA04 Троксерутин
C05CA05 Хидросмин
C05CA51 Рутозид, комбинации
C05CA53 Диосмин, комбинации
C05CA54 Троксерутин, комбинации

C05CX Други капиларо–стабилизирачки агенси[уреди | уреди извор]

C05CX01 Трибенозид
C05CX02 Нафтазон
C05CX03 Семе од див костен

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.