Прејди на содржината

ATC код C07

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
C Кардиоваскуларен систем
C01 Кардијална терапија
C02 Антихипертензиви
C03 Диуретици
C04 Периферни вазодилататори
C05 Вазопротективи
C07 Бета блокирачки агенси
C08 Блокатори на калциумовите канали
C09 Агенси кои делуваат на ренин-ангиотензин системот
C10 Липидо модифицирачки агенси

ATC-кодот C07 — „Бета блокирачки агенси“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата C07 е дел од анатомската група C Кардиоваскуларен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QC07...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

C07A Бета блокирачки агенси[уреди | уреди извор]

C07AA Бета блокирачки агенси, неселективни[уреди | уреди извор]

C07AA01 Алпренолол
C07AA02 Окспренолол
C07AA03 Пиндолол
C07AA05 Пропранолол
C07AA06 Тимолол
C07AA07 Соталол
C07AA12 Надолол
C07AA14 Мепиндолол
C07AA15 Картеолол
C07AA16 Тертатолол
C07AA17 Бопиндолол
C07AA19 Бупранолол
C07AA23 Пенбутолол
C07AA27 Клоранолол
C07AA57 Соталол, комбинации
QC07AA90 Каразолол

C07AB Бета блокирачки агенси, селективни[уреди | уреди извор]

C07AB01 Практолол
C07AB02 Метопролол
C07AB03 Атенолол
C07AB04 Ацебутолол
C07AB05 Бетаксолол
C07AB06 Бевантолол
C07AB07 Бисопролол
C07AB08 Целипролол
C07AB09 Есмолол
C07AB10 Епанолол
C07AB11 S-атенолол
C07AB12 Небиволол
C07AB13 Талинолол
C07AB52 Метопролол, комбинации
C07AB57 Бисопролол, комбинации

C07AG Алфа и бета блокирачки агенси[уреди | уреди извор]

C07AG01 Лабеталол
C07AG02 Карведилол

C07B Бета блокирачки агенси и тиазиди[уреди | уреди извор]

C07BA Бета блокирачки агенси, неселективни, и тиазиди[уреди | уреди извор]

C07BA02 Окспренолол и тиазиди
C07BA05 Пропранолол и тиазиди
C07BA06 Тимолол и тиазиди
C07BA07 Соталол и тиазиди
C07BA12 Надолол и тиазиди
C07BA68 Метипранолол и тиазиди, комбинации

C07BB Бета блокирачки агенси, селективни, и тиазиди[уреди | уреди извор]

C07BB02 Метопролол и тиазиди
C07BB03 Атенолол и тиазиди
C07BB04 Ацебутолол и тиазиди
C07BB06 Бевантолол и тиазиди
C07BB07 Бисопролол и тиазиди
C07BB12 Небиволол и тиазиди
C07BB52 Метопролол и тиазиди, комбинации

C07BG Алфа и бета блокирачки агенси и тиазиди[уреди | уреди извор]

C07BG01 Лабеталол и тиазиди

C07C Бета блокирачки агенси и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07CA Бета блокирачки агенси, неселективни, и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07CA02 Окспренолол и други диуретици
C07CA03 Пиндолол и други диуретици
C07CA17 Бопиндолол и други диуретици
C07CA23 Пенбутолол и други диуретици

C07CB Бета блокирачки агенси, селективни, и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07CB02 Метопролол и други диуретици
C07CB03 Атенолол и други диуретици
C07CB53 Атенолол и други диуретици, комбинации

C07CG Алфа и бета блокирачки агенси и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07CG01 Лабеталол и други диуретици

C07D Бета блокирачки агенси, тиазиди и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07DA Бета блокирачки агенси, неселективни, тиазиди и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07DA06 Тимолол, тиазиди и други диуретици

C07DB Бета блокирачки агенси, селективни, тиазиди и други диуретици[уреди | уреди извор]

C07DB01 Атенолол, тиазиди и други диуретици

C07E Бета блокирачки агенси и вазодилататори[уреди | уреди извор]

C07EA Бета блокирачки агенси, неселективни, и вазодилататори[уреди | уреди извор]

C07EB Бета блокирачки агенси, селективни, и вазодилататори[уреди | уреди извор]

C07F Бета блокирачки агенси и други антихипертензиви[уреди | уреди извор]

C07FA Бета блокирачки агенси, неселективни, и други антихипертензиви[уреди | уреди извор]

C07FA05 Пропранолол и други антихипертензиви

C07FB Бета блокирачки агенси, селективни, и други антихипертензиви[уреди | уреди извор]

C07FB02 Метопролол и други антихипертензиви
C07FB03 Атенолол и други антихипертензиви
C07FB07 Бисопролол и други антихипертензиви
C07FB12 Небиволол и други антихипертензиви

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.