ATC код C10

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
C Кардиоваскуларен систем
C01 Кардијална терапија
C02 Антихипертензиви
C03 Диуретици
C04 Периферни вазодилататори
C05 Вазопротективи
C07 Бета блокирачки агенси
C08 Блокатори на калциумовите канали
C09 Агенси кои делуваат на ренин-ангиотензин системот
C10 Липидо модифицирачки агенси

ATC-кодот C10 — „Липидо модифицирачки агенси“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата C10 е дел од анатомската група C Кардиоваскуларен систем.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QC10...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

C10A Липидо модифицирачки агенси, чисти[уреди | уреди извор]

C10AA HMG CoA редуктаза инхибитори[уреди | уреди извор]

C10AA01 Симвастатин
C10AA02 Ловастатин
C10AA03 Правастатин
C10AA04 Флувастатин
C10AA05 Аторвастатин
C10AA06 Церивастатин
C10AA07 Росувастатин
C10AA08 Питавастатин

C10AB Фибрати[уреди | уреди извор]

C10AB01 Клофибрат
C10AB02 Безафибрат
C10AB03 Алуминиум клофибрат
C10AB04 Гемфиброзил
C10AB05 Фенофибрат
C10AB06 Симфибрат
C10AB07 Ронифибрат
C10AB08 Ципрофибрат
C10AB09 Етофибрат
C10AB10 Клофибрид
C10AB11 Холин фенофибрат

C10AC Секвестранти на жолчната киселина[уреди | уреди извор]

C10AC01 Колестирамин
C10AC02 Колестипол
C10AC03 Колекстран
C10AC04 Колесевелам

C10AD Никотинска киселина и деривати[уреди | уреди извор]

C10AD01 Ницеритрол
C10AD02 Никотинска киселина
C10AD03 Никофураноза
C10AD04 Алуминиум никотинат
C10AD05 Никотинил алкохол (пиридилкарбинол)
C10AD06 Аципимокс
C10AD52 Никотинска киселина, комбинации

C10AX Други липидо модифицирачки агенси[уреди | уреди извор]

C10AX01 Декстротироксин
C10AX02 Пробукол
C10AX03 Тиаденол
C10AX05 Меглутол
C10AX06 Омега-3-триглицериди
C10AX07 Магнезиум пиридоксал 5-фосфат глутамат
C10AX08 Поликозанол
C10AX09 Езетимиб
C10AX10 Алипоген типарвовек
C10AX11 Мипомерсен
C10AX12 Ломитапид
C10AX13 Еволокумаб
C10AX14 Алирокумаб
C10AX15 Бемпедоинска киселина

C10B Липидо модифицирачки агенси, комбинации[уреди | уреди извор]

C10BA HMG CoA редуктаза инхибитори во комбинација со други липидо модифицирачки агенси[уреди | уреди извор]

C10BA01 Ловастатин и никотинска киселина
C10BA02 Симвастатин и езетимиб
C10BA03 Правастатин и фенофибрат
C10BA04 Симвастатин и фенофибрат
C10BA05 Аторвастатин и езетимиб
C10BA06 Росувастатин и езетимиб
C10BA07 Росувастатин и омега-3 масни киселини
C10BA08 Аторвастатин и омега-3 масни киселини
C10BA09 Росувастатин и фенофибрат

C10BX HMG CoA редуктаза инхибитори, други комбинации[уреди | уреди извор]

C10BX01 Симвастатин и ацетилсалицилна киселина
C10BX02 Правастатин и ацетилсалицилна киселина
C10BX03 Аторвастатин и амлодипин
C10BX04 Симвастатин, ацетилсалицилна киселина и рамиприл
C10BX05 Росувастатин и ацетилсалицилна киселина
C10BX06 Аторвастатин, ацетилсалицилна киселина и рамиприл
C10BX07 Росувастатин , амлодипин и лизиноприл
C10BX08 Аторвастатин и ацетилсалицилна киселина
C10BX09 Росувастатин и амлодипин
C10BX10 Росувастатин и валсартан
C10BX11 Аторвастатин, амлодипин и периндоприл
C10BX12 Аторвастатин, ацетилсалицилна киселина и периндоприл
C10BX13 Росувастатин, периндоприл и индапамид
C10BX14 Росувастатин, амлодипин и периндоприл
C10BX15 Аторвастатин и периндоприл
C10BX16 Росувастатин и фимасартан
C10BX17 Росувастатин и рамиприл

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.