Симвастатин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Симвастатин
Simvastatin.svg
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • AU: D
  • US: X (Контраиндициран)
Начин на издавање
Начин на
примена
орално
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост5%
Врзување за белковините95%
МетаболизамHepatic (CYP3A4)
Полувреме на елиминација3 часа
Екскрецијаренално 13%, фекално 60%
Назнака
CAS-број79902-63-9
ATC кодC10AA01
DrugBankAPRD00104
ChemSpider49179
Хемиски податоци
ФормулаC25H38O5
Моларна маса418,566 g/mol

Симвастатинот (трговски имиња: Zocor, Simlup, Simcard, Simvacor и др.) претставува хиполипидемик и припаѓа во групата статини. Се користи за контрола на хиперхолестеролемија (зголемено ниво на холестерол во крвта) и за превенција на кардиоваскуларни заболувања.[1]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. The American Society of Health-System Pharmacists. „Simvastatin“. Drugs.com. Посетено на 3 April 2011.