CYP3A4

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
CYP3A4
6bd7.jpg
Достапни структури
PDBHuman UniProt search: PDBe RCSB
Идентификатори
СинонимиCYP3A4, CP33, CP34, CYP3A, CYP3A3, CYPIIIA3, CYPIIIA4, HLP, NF-25, P450C3, P450PCN1, cytochrome P450 family 3 subfamily A member 4
External IDsOMIM: 124010 HomoloGene: 111391 GeneCards: CYP3A4
EC number1.14.13.32
Локација на генот (кај човек)
Chromosome 7 (human)
Chr.Chromosome 7 (human)[1]
Chromosome 7 (human)
Genomic location for CYP3A4
Genomic location for CYP3A4
Band7q22.1Start99,756,960 bp[1]
End99,784,248 bp[1]
RNA expression pattern
PBB GE TNFRSF11B 204932 at fs.png

PBB GE TNFRSF11B 204933 s at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_001202855
NM_001202856
NM_001202857
NM_017460

n/a

RefSeq (protein)

NP_001189784
NP_059488

n/a

Location (UCSC)Chr 7: 99.76 – 99.78 Mbn/a
PubMed search[2]n/a
Википодатоци
View/Edit Human

Цитохром P450 3A4 (скратено CYP3A4) (EC 1.14.13.97), е важен ензим во организмот, кој воглавно е присутен во црниот дроб и во цревата. Врши оксидација на малите страни молекули (ксенобиотици), како што се токсините или лековите, со цел да бидат исфрлени од организмот.

Иако многу лекови се деактивираат од страна на CYP3A4, постојат и некои лекови кои се активираат од овој ензим. Некои супстанции, како што е сокот од грејпфрут и некои лекови, интерферираат со дејството на CYP3A4. Овие супстанции или ќе го потенцираат или инхибираат дејството на лековите кои се метабилизираат од страна на CYP3A4.

CYP3A4 е член на цитохром P450 фамилијата на оксидирачки ензими. Неколку други членови на оваа фамилија се исто така вклучени во метаболизмот на лековите, меѓутоа CYP3A4 е најчестиот. Како и сите членови на оваа фамилија, тој е хемопротеин, т.е. протеин кој содржи хем група со атом на железо. Кај луѓето, CYP3A4 протеинот е енкодиран од CYP3A4 генот.[3]

Лиганди на CYP3A4[уреди | уреди извор]

Следи табела на селектирани супстрати, индуктори и инхибитори на CYP3A4. Кога се наведени класи на лекови, можно е да постојат исклучоци во дадената класа.

Инхибиторите на CYP3A4 можат да се класифицираат според нивната потентност на:

 • Силни инхибитори се оние кои предизвикуваат зголемување на пламатските AUC вредности за најмалку 5 пати, или намалување на клиренсот за 80%.[4]
 • Умерени инхибитори се оние кои предизвикуваат зголемување на плазматските AUC вредности за најмалку 2 пати, или намалување на клиренсот за 50-80%.[4]
 • Слаби инхибитори се оние кои предизвикуваат зголемување на плазматските AUC вредности за најмалку 1.25, но помалку од 2 пати, или намалување на клиренсот за 20-50%.[4]
Селектирани индуктори, инхибитори и супстрати на CYP3A4[5]
Супстрати Инхибитори Индуктори
(без азитромицин)[4]
(без правастатин)[4]
(без росувастатин)[4]

Strong

Умерени

Слаби

Unspecified potency

Strong potency

Unspecified potency

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 GRCh38: Ensembl release 89: ENSG00000160868 - Ensembl, May 2017
 2. „Human PubMed Reference:“. 
 3. Gene structure of CYP3A4, an adult-specific form of cytochrome P450 in human livers, and its transcriptional control. „European Journal of Biochemistry / FEBS“ том  218 (2): 585–95. декември 1993 г. doi:10.1111/j.1432-1033.1993.tb18412.x. PMID 8269949. 
 4. 4,000 4,001 4,002 4,003 4,004 4,005 4,006 4,007 4,008 4,009 4,010 4,011 4,012 4,013 4,014 4,015 4,016 4,017 4,018 4,019 4,020 4,021 4,022 4,023 4,024 4,025 4,026 4,027 4,028 4,029 4,030 4,031 4,032 4,033 4,034 4,035 4,036 4,037 4,038 4,039 4,040 4,041 4,042 4,043 4,044 4,045 4,046 4,047 4,048 4,049 4,050 4,051 4,052 4,053 4,054 4,055 4,056 4,057 4,058 4,059 4,060 4,061 4,062 4,063 4,064 4,065 4,066 4,067 4,068 4,069 4,070 4,071 4,072 4,073 4,074 4,075 4,076 4,077 4,078 4,079 4,080 4,081 4,082 4,083 4,084 4,085 4,086 4,087 4,088 4,089 4,090 4,091 4,092 4,093 4,094 4,095 4,096 4,097 4,098 4,099 4,100 4,101 4,102 4,103 4,104 4,105 4,106 4,107 4,108 4,109 4,110 4,111 4,112 4,113 4,114 4,115 4,116 4,117 4,118 4,119 4,120 Flockhart DA (2007). „Drug Interactions: Cytochrome P450 Drug Interaction Table“. Indiana University School of Medicine.  Retrieved on December 25, 2008.
 5. Where classes of agents are listed, there may be exceptions within the class
 6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 6,19 6,20 6,21 6,22 6,23 6,24 6,25 6,26 6,27 6,28 6,29 6,30 6,31 6,32 6,33 6,34 6,35 6,36 6,37 6,38 6,39 6,40 6,41 6,42 6,43 6,44 6,45 6,46 6,47 6,48 6,49 6,50 6,51 6,52 6,53 6,54 6,55 6,56 6,57 6,58 6,59 6,60 6,61 6,62 6,63 6,64 6,65 6,66 6,67 FASS (drug formulary): Swedish environmental classification of pharmaceuticals Facts for prescribers (Fakta för förskrivare). Retrieved July 2011
 7. „Erlotinib“. Metabolized primarily by CYP3A4 and, to a lesser degree, by CYP1A2 and the extrahepatic isoform CYP1A1 
 8. „Cyclobenzaprine“. DrugBank. 
 9. Effect of rifampin and nelfinavir on the metabolism of methadone and buprenorphine in primary cultures of human hepatocytes. „Drug Metabolism and Disposition“ том  37 (12): 2323–9. декември 2009 г. doi:10.1124/dmd.109.028605. PMID 19773542. 
 10. CYP2D6 and CYP3A4 involvement in the primary oxidative metabolism of hydrocodone by human liver microsomes. „British Journal of Clinical Pharmacology“ том  57: 287–97. март 2004 г. doi:10.1046/j.1365-2125.2003.02002.x. PMID 14998425. 
 11. Druglib.comШаблон:Full citation needed
 12. Bicalutamide: clinical pharmacokinetics and metabolism. „Clinical Pharmacokinetics“ том  43 (13): 855–78. doi:10.2165/00003088-200443130-00003. PMID 15509184. 
 13. Involvement of multiple human cytochromes P450 in the liver microsomal metabolism of astemizole and a comparison with terfenadine. „British Journal of Clinical Pharmacology“ том  51 (2): 133–42. февруари 2001 г. doi:10.1046/j.1365-2125.2001.01292.x. PMID 11259984. 
 14. Enzyme 1.14.13.32 at KEGG
 15. „Showing Protein Cytochrome P450 3A4 (HMDBP01018)“. Human Metabolome Database. конс. 2017-08-05. 
 16. Pharmacogenetics of oral anticoagulants. „Pharmacogenetics“ том  13 (5): 247–52. мај 2003 г. doi:10.1097/01.fpc.0000054071.64000.bd. PMID 12724615. 
 17. Atorvastatin reduces the ability of clopidogrel to inhibit platelet aggregation: a new drug-drug interaction. „Circulation“ том  107 (1): 32–7. јануари 2003 г. doi:10.1161/01.CIR.0000047060.60595.CC. PMID 12515739. 
 18. Ketamine-derived designer drug methoxetamine: metabolism including isoenzyme kinetics and toxicological detectability using GC-MS and LC-(HR-)MSn. „Analytical and Bioanalytical Chemistry“ том  405 (19): 6307–21. јули 2013 г. doi:10.1007/s00216-013-7051-6. PMID 23774830. 
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 19,5 Rod Flower; Humphrey P. Rang; Maureen M. Dale; Ritter, James M. (2007). Rang & Dale's pharmacology. Edinburgh: Churchill Livingstone. ISBN 0-443-06911-5. [се бара страница]
 20. Chloramphenicol is a potent inhibitor of cytochrome P450 isoforms CYP2C19 and CYP3A4 in human liver microsomes. „Antimicrobial Agents and Chemotherapy“ том  47 (11): 3464–9. ноември 2003 г. doi:10.1128/AAC.47.11.3464-3469.2003. PMID 14576103. 
 21. http://www.rxlist.com/valerian-page3/supplements.htm#InteractionsШаблон:Full citation needed
 22. Interaction of buprenorphine and its metabolite norbuprenorphine with cytochromes p450 in vitro. „Drug Metabolism and Disposition“ том  31 (6): 768–72. јуни 2003 г. doi:10.1124/dmd.31.6.768. PMID 12756210. 
 23. http://www.aapsj.org/abstracts/AM_2009/AAPS2009-001235.PDFШаблон:Full citation needed Архивирано July 21, 2011, во Wayback Machine.
 24. In vitro evaluation of valproic acid as an inhibitor of human cytochrome P450 isoforms: preferential inhibition of cytochrome P450 2C9 (CYP2C9). „Br J Clin Pharmacol“ том  52: 547–53. doi:10.1046/j.0306-5251.2001.01474.x. PMID 11736863. 
 25. [1]Potent inhibition of human cytochrome P450 3A isoforms by cannabidiol: Role of phenolic hydroxyl groups in the resorcinol moiety
 26. 26,0 26,1 Non-nucleoside reverse transcriptase inhibitors have been shown to both induce and inhibit CYP3A4.
 27. Potent inhibition by star fruit of human cytochrome P450 3A (CYP3A) activity. „Drug Metabolism and Disposition“ том  32 (6): 581–3. јуни 2004 г. doi:10.1124/dmd.32.6.581. PMID 15155547. 
 28. HCVadvocate.orgШаблон:Full citation needed
 29. Inhibition of human P450 enzymes by nicotinic acid and nicotinamide. „Biochemical and Biophysical Research Communications“ том  317 (3): 950–6. мај 2004 г. doi:10.1016/j.bbrc.2004.03.137. PMID 15081432. 
 30. Inhibitory effects of polyphenols on human cytochrome P450 3A4 and 2C9 activity. „Food and Chemical Toxicology“ том  48 (1): 429–35. јануари 2010 г. doi:10.1016/j.fct.2009.10.041. PMID 19883715. „Ginko Biloba has been shown to contain the potent inhibitor amentoflavone“. 
 31. Piperine, a major constituent of black pepper, inhibits human P-glycoprotein and CYP3A4. „The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics“ том  302 (2): 645–50. август 2002 г. doi:10.1124/jpet.102.034728. PMID 12130727. 
 32. Isoniazid is a mechanism-based inhibitor of cytochrome P450 1A2, 2A6, 2C19 and 3A4 isoforms in human liver microsomes. „European Journal of Clinical Pharmacology“ том  57 (11): 799–804. јануари 2002 г. doi:10.1007/s00228-001-0396-3. PMID 11868802. 
 33. Investigation of CYP3A4 and CYP2D6 Interactions of Withania somnifera and Centella asiatica in Human Liver Microsomes. „Phytotherapy Research“ том  29 (5): 785–90. мај 2015 г. doi:10.1002/ptr.5308. PMID 25684704. 
 34. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2012/203415lbl.pdf
 35. Nallani, Srikanth C.; Glauser, Tracy A.; Hariparsad, Niresh; Setchell, Kenneth; Buckley, Donna J.; Buckley, Arthur R.; Desai, Pankaj B. (1 декември 2003 г). Dose-dependent induction of cytochrome P450 (CYP) 3A4 and activation of pregnane X receptor by topiramate. „Epilepsia“ том  44 (12): 1521–1528. doi:10.1111/j.0013-9580.2003.06203.x. ISSN 0013-9580. PMID 14636322. 
 36. Vitamin D Receptor-Mediated Upregulation of CYP3A4 and MDR1 by Quercetin in Caco-2 cells. „Planta Medica“ том  82 (1–2): 121–30. јануари 2016 г. doi:10.1055/s-0035-1557898. PMID 26366751. 
 37. Capsaicin induces CYP3A4 expression via pregnane X receptor and CCAAT/enhancer-binding protein β activation. „Molecular Nutrition & Food Research“ том  56 (5): 797–809. мај 2012 г. doi:10.1002/mnfr.201100697. PMID 22648626.