Албендазол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Албендазол

Албендазол е супстанца од групата на бензимидазол карбамат, кој се користи како антихелминтик (лек против црви). Најмногу се да се користи против разни цевчести црви кои живеат во цревата и ткивата, како некои форми на ларви на одредени тении кои живеат во органи (на пр. мозок, црн дроб, бели дробови ), на пример свинска тенија, лисичка тенија и триделна кучешка тенија.

Албендазол е лек на избор во третманот на цистицеркоза и алвеоларна и цистична ехинококоза кај луѓето, или како додаток или во комбинација со хируршки методи или, доколку вторите се контраиндицирани, како единствена терапевтска мерка во форма на долгорочен третман. Албендазолот може да се користи и за лекување на микроспоридија (на пр. енцефалитозооноза).

Како и сите бензимидазоли, тој предизвикува изгладнување и погинување на црвот главно преку нарушување на превземањето на гликоза и го спречува формирањето на плодни јајца поради нарушен развој на вретениот апарат како и нарушувања во метаболизмот.

Албендазол се администрира орално. Употребата за време на бременоста е контраиндицирана.

Албендазол слабо се апсорбира од дигестивниот тракт, веројатно поради неговата слаба растворливост во вода. Доколку се земат заедно со масен оброк, апсорпцијата се зголемува за фактор 5. Уште при првиот премин преку црниот дроб, албендазол се метаболизира до албендазол-сулфоксид, при што се смета дека метаболизираната форма е одговорна за дејството против црвите. Полуживотот во крвта изнесува 8,5 часа а се исфрла главно со жолчката.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (PDF) https://gskpro.com/content/dam/global/hcpportal/en_TZ/PI/ZENTEL-TABLETS-AND-SUSPENSION-GDS-v-23.pdf. Отсутно или празно |title= (help)

Грешка во наводот: Ознаката <ref> со име „PharmacopoeiaGB“ определена во <references> не се користи во претходен текст..