Кинин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Кинин
Quinine-2D-skeletal.png
Quinine-3D-balls.png
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Начин на
примена
Орално, интравенозно
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост 76 до 88%
Врзување за белковините ~70%
Метаболизам Hepatic (претежно CYP3A4 и CYP2C19-mediated)
Полувреме на елиминација ~18 часа
Екскреција Ренално (20%)
Идентификатори
CAS-број 130-95-0
ATC код M09AA01 P01BC01
PubChem CID: 8549
DrugBank APRD00563
ChemSpider 84989
Хемиски податоци
Формула C20H24N2O2
Моларна маса 324,417 g/mol
Физички податоци
Точка на топење 177 °C (351 °F)

Кинин е алкалоид што се користи како лек против маларијата и се добива од исушена кора на тропското растение cinchona по потекло од Јужна Америка.

Локалното население во подрачјето каде успева стеблото, неговата кора ја нарекувало quina quina, што значи “кора над корите“, од каде и му потекнува името.

Од 2006 година, кининот повеќе не е препорачан од светската здравствена организација како третман против маларија, а смее да се употребува само при недостаток на лекот артемесинин.[1][2][3][4]

Кининот се користи како средство за вкус и мирис во пијалаците тоник и битер лемон. Според традицијата, за да го ублажат горчливиот вкус на тоникот кој се користел како превентивно средство против маларија во британските колонии (во Индија), Британците го мешале со џин, и така е создаден коктелот џин и тоник, кој и денес е популарен во многу делови од светот, посебно во Велика Британија, САД, јужна Канада, Кина и делови од Австралија и Ласа.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. World Health Organization (2006). [http:apps.who.int/malaria/docs/TreatmentGuidelines2006.pdf „Guidelines for the treatment of malaria“]. World Health Organization. http:apps.who.int/malaria/docs/TreatmentGuidelines2006.pdf. посет. 10 август 2009 г. 
  2. Dorndorp A, Nosten F, Stepniewska K, et al.. Artesunate verus quinine for treatment of severe falciparum malaria: a randomised trial. „Lancet“ том  366: 717–25. 
  3. Reyburn H, Mtove G, Hendriksen I, von Seidlein L. Oral quinine for the treatment of uncomplicated malaria. „Brit J Med“ том  339: b2066. doi:10.1136/bmj.b2066. 
  4. Achan J, Tibenderana JK, Kyabayinze D, et al.. Effectiveness of quinine versus artemether-lumefantrine for treating uncomplicated faciparum malaria in Ugandan children. „Brit Med J“ том  338: b2763.