Бета блокатор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бета блокатори
β-блокатори
Класа на лек
Пропранолол
Скелетна формула на пропранололот, првиот клинички користен бета блокатор
УпотребаХипертензија, аритмија, и др.
Биолошки таргетбета рецептори
ATC кодC07
Надворешни врски
MeSHD000319
AHFS/Drugs.comDrug Classes
Consumer ReportsBest Buy Drugs
WebMDmedicinenet  rxlist

Бета блокатори се класа на лекови кои воглавно се користат во третман на кардијална аритмија, и да го заштитат срцето од следен срцев удар (миокарден инфаркт) после првиот срцев удар (секундарна превенција).[1] Тие исто така се користат во третманот на хипертензија, иако според сегашните водичи (од 2016) не претставуваат прв избор за првичен третман за повеќето пациенти.[2][3]

Бета блокаторите се компетитивни антагонисти кои ги блокираат рецепторните места за ендогените катехоламини адреналин (епинефрин) и норадреналин (норепинефрин) на бета адренергичните рецептори.

Примери[уреди | уреди извор]

Неселективни агенси[уреди | уреди извор]

Неселективните бета блокатори покажуваат антагонизам и кон β1 и кон β2 рецепторите.[4]

β1-селективни агенси[уреди | уреди извор]

β1-селективните бета блокатори се исто така познати како кардиоселективни бета блокатори.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Freemantle N, Cleland J, Young P, Mason J, Harrison J (June 1999). „beta Blockade after myocardial infarction: systematic review and meta regression analysis“. BMJ. 318 (7200): 1730–7. doi:10.1136/bmj.318.7200.1730. PMC 31101. PMID 10381708.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Cruickshank JM (August 2010). „Beta blockers in hypertension“. Lancet. 376 (9739): 415, author reply 415–6. doi:10.1016/S0140-6736(10)61217-2. PMID 20692524.
  3. Kaplan, Norman M. (October 2010). „Choice of therapy in primary (essential) hypertension: Clinical trials“. UpToDate.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 4,12 4,13 4,14 4,15 „Comparison of Oral Beta-Blockers“. pharmacist.therapeuticresearch.com. Therapeutic Research Center. Архивирано од изворникот октомври 18, 2017. Посетено на април 30, 2017.
  5. Rosendorff C (June 1993). „Beta-blocking agents with vasodilator activity“. Journal of Hypertension Supplement. 11 (4): S37–40. doi:10.1097/00004872-199306003-00009. PMID 8104240.
  6. „CARTEOLOL“. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (англиски). U.S. National Library of Medicine. Архивирано од изворникот октомври 18, 2017. Посетено на октомври 18, 2017.
  7. „oxprenolol“. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (англиски). U.S. National Library of Medicine. Архивирано од изворникот октомври 18, 2017. Посетено на октомври 18, 2017.
  8. „Celiprolol“. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov (англиски). U.S. National Library of Medicine. Архивирано од изворникот октомври 18, 2017. Посетено на октомври 18, 2017.
  9. Volz-Zang C, Eckrich B, Jahn P, Schneidrowski B, Schulte B, Palm D (1994). „Esmolol, an ultrashort-acting, selective beta 1-adrenoceptor antagonist: pharmacodynamic and pharmacokinetic properties“. European Journal of Clinical Pharmacology. 46 (5): 399–404. doi:10.1007/BF00191900. PMID 7957532. S2CID 12809602.