Диуретик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Диуретик
Класа на лек
Употреба Форсирана диуреза, хипертензија
ATC код C03

Диуретик е лек кој го зголемува степенот на уринирање и со тоа обезбедува присилна диуреза. Постојат повеќе групи на диуретици. Сите диуретици го зголемуваат исфрлањето на вода од телото, но секоја група го прави тоа на различен начин.