Гликокортикоид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хемиска структура на кортизолот, гликокортикоид

Гликокортикоиди се класа на стероидни хормони кои се поврзуваат за гликокортикоидните рецептори. Името гликокортикоид (гликоза + кортекс + стероид) е добиено од нивната функција во регулацијата на метаболизмот на гликоза, нивната синтеза во кората на надбубрежната жлезда и нивната стероидна структура. Помалку користен синоним е гликокортикостероид.