Противотров

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Антидот)

Противотров (или антидот) е средство со кое се поништува или се намалува дејтвото на некој отров. Може да делува на еден отров (специфичен) или на повеќе (неспецифичен). Некои противотрови истовремено се и отрови и треба внимателно да се употребуваат.