Канренон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Канренон
Skeletal formula of canrenone
Ball-and-stick model of the canrenone molecule
Систематско (IUPAC)
10,13-dimethylspiro[2,8,9,11,12,14,15,16-octahydro-1H-cyclopenta[a]phenanthrene-17,5'-oxolane]-2',3-dione
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковините95%
Полувреме на елиминација10-35 часа
Назнака
CAS-број976-71-6 X mark.svgН
ATC кодC03DA03
ChemSpider13192 Yes check.svgОк
UNII78O20X9J0U Yes check.svgОк
ChEMBLCHEMBL1463345 X mark.svgН
СинонимиRP-11614, SC-9376
Хемиски податоци
ФормулаC22H28O3
Моларна маса340.456 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (што е ова?)  (провери)

Канренонот е алдостеронски антагонист, кој дополнително има и антиандрогено дејство. Се употребува како диуретик.

Канренонот е активен метаболит на спиронолактонот, калиум канреноат, и се смета дека делумно и тој е одговорен за нивното дејство.