Ароматаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
cytochrome P450 family 19 subfamily A member 1
Назнаки
Синонимиcytochrome P450subfamily XIX (aromatization of androgens)flavoprotein-linked monooxygenasecytochrome P-450AROMestrogen synthetasemicrosomal monooxygenasearomataseestrogen synthasecytochrome P450family 19subfamily Apolypeptide 1CYPXIXCYP19A1cytochrome P450 19A1
External IDsGeneCards: [1]
RNA expression pattern
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

n/a

n/a

RefSeq (protein)

n/a

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed searchn/an/a
Википодатоци
View/Edit Human

Ароматаза, исто така нарекувана естроген синтетаза или естроген синтаза, е ензим одговорен за клучниот чекор во биосинтезата на естрогените. Претставува CYP19A1, член на цитохром P450 натсемејствата (EC 1.14.14.1), монооксигенази кои катализираат голем број на реакции во стероидогенезата. Ароматазата е одговорна за ароматизацијата на андрогените во естрогени. Овој ензим е присутен во многу ткива вклучувајќи ги гонадите, мозокот, масното ткиво, плацентата, крвните садови, кожа и коски.

Наводи[уреди | уреди извор]