Дилтиазем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дилтиазем
Diltiazem structure.svg
Diltiazem ball-and-stick.png
Систематско (IUPAC) име
cis-(+)-[2-(2-Диметиламиноетил)-5-(4-метоксифенил)-3-оксо-6-тиа-2-азабицикло[5.4.0]ундека-7,9,11-триен-4-ил]етаноат
Клинички податоци
Заштитени имиња Алдизем
AHFS/Drugs.com monograph
MedlinePlus a684027
Бременосна
категорија
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Правен статус
Начин на
примена
Oral
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост 40%
Метаболизам Hepatic
Полувреме на елиминација 3–4.5 hours
Екскреција Renal
Biliary
Lactic (in lactating females)
Идентификатори
CAS-број 42399-41-7 Yes check.svgОк
ATC код C05AE03 C08DB01
PubChem CID: 39186
IUPHAR/BPS 2298
DrugBank DB00343 Yes check.svgОк
ChemSpider 35850 Yes check.svgОк
UNII EE92BBP03H Yes check.svgОк
KEGG D07845 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:101278 Yes check.svgОк
ChEMBL CHEMBL23 Yes check.svgОк
Хемиски податоци
Формула C22H26N2O4S
Моларна маса 414.519 g/mol
  (verify)

Дилтиаземот е блокатор на калциумовите канали кој се користи во третманот на хипертензија, ангина пекторис, и некои типови на аритмија. Спаѓа во класа 3 на антиангинални лекови и класа IV на антиаритмици.

Дилтиаземот се метаболизира од и делува како инхибитор на ензимот CYP3A4, што доведува до тоа да стапува во интеракција со голем број на лекови.