Антиаритмички агенс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Класификација на антиаритмичните лекови.

Антиаритмиците се класа на лекови кои се користат во третманот на состојби на абнормален срцев ритам (кардијални аритмии), како што се атријална фибрилација, атријален флатер, вентрикуларна тахикардија и вентрикуларна фибрилација.

Направени се повеќе обиди да се класифицираат антиаритмичките агенси. При тоа главен проблем што се јавува е во тоа што голем дел од нив делуваат преку повеќе механизми, што било која класификација ја прави нецелосно прецизна.