Дигоксин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дигоксин
Систематско (IUPAC)
4-[(3S,5R,8R,9S,10S,12R,13S,14S)-3-
[(2S,4S,5R,6R)-5-[(2S,4S,5R,6R)-5-
[(2S,4S,5R,6R)-4,5-dihydroxy-6-methyl-
oxan-2-yl]oxy-4-hydroxy-6-methyl-oxan-
2-yl]oxy-4-hydroxy-6-methyl-oxan-2-yl]
oxy-12,14-dihydroxy-10,13-dimethyl-1,
2,3,4,5,6,7,8,9,11,12,15,16,17-tetra
decahydrocyclopenta[a]phenanthren-
17-yl]-5H-furan-2-one
Клинички податоци
Бременосна
категорија
Начин на издавање
Начин на
примена
Oral, Intravenous
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост60 to 80% (Орално)
Врзување за белковините25%
Метаболизамцрнодробен (16%)
Полувреме на елиминација36 to 48 hours
(patients with normal renal function)
3.5 to 5 days
(patients with impaired renal function)
ЕкскрецијаRenal
Назнака
CAS-број20830-75-5
ATC кодC01AA02 C01AA05 C01AA08
DrugBankAPRD00098
ChemSpider2006532 Ок
UNII73K4184T59 Н
KEGGD00298
ChEMBLCHEMBL1751 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC41H64O14
Моларна маса780.938 g/mol
Физички податоци
Точка на топење249.3 °C (480.7 °F)
Растворливост во вода0.0648 mg/mL (20 °C)
 НОк (што е ова?)  (провери)

Дигоксинот е прочистен кардиотоничен гликозид, екстрахиран од растението Digitalis lanata.

Дигоксин, кој се продава под името Ланоксин е лек кој се користи за лекување на разни срцеви заболувања. Најчесто се користи за атријална фибрилација, атријален трепет и срцева слабост.  Дигоксинот се зема преку уста или со инјекција во вена.

Вообичаени несакани ефекти вклучуваат зголемување на градите, губење на апетит, гадење, проблеми со гледање, збунетост и неправилно чукање на срцето и други несакани ефекти, главно, поради прекумерна доза при конзумирање. Потребна е поголема грижа кај постарите лица и кај оние со лоша функција на бубрезите, при зимање на лекот. Сè уште не е јасно дали употребата за време на бременоста е безбедна. Дигоксин припаѓа во срцева гликозидна фамилија на лекови.