Дигитоксин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дигитоксин
Digitoxin structure.svg
Систематско (IUPAC)
(3β,5β)-3-[(O-2,6-dideoxy-
β-D-ribo-hexapyranosyl-(1->4)-
2,6-dideoxy-β-D-ribo-hexopyranosyl)oxy]-
14-hydroxycard-20(22)-enolide
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост95% (Орално)
МетаболизамLiver
Полувреме на елиминација5~7 дена
Назнака
CAS-број71-63-6
ATC кодC01AA04
PubChemCID: 441207
ChemSpider389987 X mark.svgН
UNIIE90NZP2L9U X mark.svgН
KEGGD00297 X mark.svgН
Хемиски податоци
ФормулаC41H64O13
Моларна маса764.939 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (what is this?)  (verify)

Дигитоксин е кардиотоничен гликозид. Има слична структура и дејство со дигоксинот (иако ефектите се подолготрајни). За разлика од дигоксинот (кој се елиминира од оргнизмот преку бубрезите), дигоксинот се елиминира преку црниот дроб, па може да се користи кај пациенти со лоша или непостојана бубрежна функција.