Срцев гликозид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хемиската структура на олеандринот, кој претставува срцев гликозид.

Срцеви гликозиди (или кардијални гликозиди) се лекови кои се користат во терапија на конгестивна срцева инсуфициенција и срцева аритмија. Овие гликозиди претставуваат вторични метаболити на некои растенија, но исто така и на некои животни.