Карбамазепин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карбамазепин
Carbamazepine.svg
Carbamazepine3Dan.gif
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • US: D (Доказ за ризик)
Правен статус
Начин на
примена
Орално
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост 80%
Врзување за белковините 76%
Метаболизам Hepatic—by CYP3A4, to active epoxide form (carbamazepine-10,11 epoxide)
Полувреме на елиминација 25–65 часа
Екскреција 2–3% се излачуваат преку урината непроменет
Идентификатори
CAS-број 298-46-4 85756-57-6 (дихидрат)
ATC код N03AF01
PubChem CID: 2554
DrugBank APRD00337
ChemSpider 2457
Хемиски податоци
Формула C15H12N2O
Моларна маса 236,269 g/mol

Карбамазепинот претставува антиконвулзив, лек кој претежно се користи во третман на епилепсија и биполарно растројство.

Од Светската здравствена организација се смета како едно од основните лекарства за најголемиот дел од популацијата.

Историја[уреди | уреди извор]

Карбамазепинот бил откриен од хемичарот Walter Schindler кој работел во J.R. Geigy AG (денес Novartis) во Базел, Швајцарија, во 1953 година.[1]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Schindler W, Häfliger F. Über Derivate des Iminodibenzyls. „Helvetica Chimica Acta“ том  37 (2): 472–83.. doi:10.1002/hlca.19540370211. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]