Метарбитал

Од Википедија — слободната енциклопедија

Метарбитал бил патентиран во 1905 година од Емил Фишер кој работел за Мерк. Се продавал како Гемонил од страна на Abbott Laboratories. Метарбитал е барбитурат антиконвулзив, кој се користи во лекување на епилепсија.[1][2] Има слични својства како фенобарбитонот.

Историја[уреди | уреди извор]

  • 1952 Гемонил бил воведен од страна на Abbott Laboratories.
  • 1990 Абот престанал со маркетингот.

Синтеза[уреди | уреди извор]

Метарбитал може да се синтетизира од 2,2-диетилмалонска киселина и О -метилизоуреа.[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Shorvon SR, Fish DR, Perucca E, Dodson WE, уред. (2004). The Treatment of Epilepsy (2. изд.). Blackwell. ISBN 0-632-06046-8.
  2. Resor SR (1991). The Medical Treatment of Epilepsy. Marcel Dekker. ISBN 0-8247-8549-5.
  3. „The characterization of the trialkylbarbiturates“. Journal of the American Pharmaceutical Association. 38 (6): 352–5. June 1949. doi:10.1002/jps.3030380619. PMID 18151714.
  4. „Preparation and Characterization by Alkaline Methanolysis of 5,5-Diethyl-4-(tetraacetyl-β-D-glucosyloxy)-2,6(1,5)-pyrimidinedione“. Journal of the American Chemical Society. 75 (8): 1881–1883. 1953. doi:10.1021/ja01104a030.