Метилфенобарбитал

Од Википедија — слободната енциклопедија

Метилфенобарбитал (ИНН), познат и како мефобарбитал (УСАН, ЈАН) и мефобарбитон (БАН), кој се продава под брендови како што се Мебарал, Мефилталетен, Фемитон и Проминал, е лек кој е дериват на барбитурати и се користи првенствено како антиконвулзив,[1] но и како седатив и анксиолитик . Тој е N -метилиран аналог на фенобарбитал и има слични индикации, терапевтска вредност и подносливост.

Историја на одобрување[уреди | уреди извор]

  • 1935 - Мебарал бил претставен од Winthrop Pharmaceuticals.
  • 2001 - Метилфенобарбитал бил забранет во Велика Британија.
  • 2003 - Мебарал бил купен од Ovation Pharmaceuticals (специјална фармацевтска компанија која се здоби со недоволно промовирани брендирани фармацевтски производи).
  • 2009 - Ovation бил купен од Lundbeck, кој сега го продава Мебарал.
  • 2012 - Лундбек објавил дека го напуштаат производот во САД од 6 јануари 2012 година. Наведената причина била затоа што „компанијата темелно ги процени сите начини за одржување на Мебарал на располагање на пациентите, но на крајот заклучи дека без разлика какви чекори тие [т.е. Лундбек] зеде, пациентите ќе бидат принудени да преминат на нова терапија“.

Предозирање[уреди | уреди извор]

Симптомите на предозирање со мефобарбитал вклучуваат конфузија, намалување или губење на рефлексите, поспаност, треска, раздразливост, хипотермија, слабо расудување, отежнато дишење или бавно/отежнато дишење, бавно чукање на срцето, нејасен говор, тетеравење, проблеми со спиењето, невообичаени движења на очите, слабост.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Shorvon SD, Fish DR, Perucca E, Dodson WE, уред. (2004). The Treatment of Epilepsy (2. изд.). Blackwell. ISBN 0-632-06046-8.