Еритромицин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еритромицин
Систематско (IUPAC)
(3R,4S,5S,6R,7R,9R,11R,12R,13S,14R)-6-
{[(2S,3R,4S,6R)-4-(dimethylamino)-3-hydroxy-6-methyloxan-2-yl]oxy}-
14-ethyl-7,12,13-trihydroxy-4-{[(2R,4R,5S,6S)-
5-hydroxy-4-methoxy-4,6-dimethyloxan-2-yl]oxy}-
3,5,7,9,11,13-hexamethyl-1-oxacyclotetradecane-2,10-dione
Клинички податоци
Заштитени имињаE-mycin, Erythrocin
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa682381
Бременосна
категорија
  • AU: A
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
oral, iv, im, topical, ophthalmic eye drops
Фармакокинетички податоци
БиорасположливостDepends on the ester type between 30% - 65%
Врзување за белковините90%
Метаболизамliver (under 5% excreted unchanged)
Полувреме на елиминација1.5 hours
Екскрецијаbile
Назнака
CAS-број114-07-8 Ок
ATC кодD10AF02 J01FA01 S01AA17 QJ51FA01
IUPHAR/BPS1456
DrugBankDB00199 Ок
ChemSpider12041 Ок
UNII63937KV33D Ок
KEGGD00140 Ок
ChEBICHEBI:42355 Ок
ChEMBLCHEMBL532 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC37H67NO13
Моларна маса733.93 g/mol
  (провери)

Еритромицинот е антибиотик добиен од Streptomyces erythreus во 1952 г.

Антимикробна активност : Ефикасен е против голем број на Грам + микроорганизми, посебно против пнеумококите, стрептококите, стафилококите како и кон коринобактериите. Одредена осетливост покажуваат и наисерии, хемофилус и микроплазма.

Резистенција кон еритромицин : Во последните години доста микроорганизми имаат стекнато резистенција кон овој антибиотик, посебно стафилококите, а донекаде и пнеумококите. Апсорпција, дистрибуција и елиминација.

Еритромицин во вид на неговата стеаратна сол е ацидорезистентен и се ресорбира преку дигестивниот тракт. Се дистрибуира скоро во сите ткива сем во ЦНС. Се елиминира преку жолчката, каде се наоѓа во многу повисоки концентрации во споредба с оние во крвта.

Индикации[уреди | уреди извор]

Еритромицинот е веројатно лек на избор кај некои инфекции предизвикани со каринобактерии (еритразма, дифтерични клицоносители, дифтерична сепса). Сем тоа , еритромицинот е корисен лек за оние паациенти кои се алергични на пеницилинот, а имаат инфекции предизвикани од стрептококни или пнеумококни инфекции.

Начин на давање и дозирање[уреди | уреди извор]

Лекот се дава преку иста во вид на капсули , таблети или сиспензии во дози од 0,5 гр. на секој 6 саати.

Несакани дејства[уреди | уреди извор]

А. Гастроинтестинален тракт: анорексија, гадење, повраќање, ретко и проливи.

Б. Оштетување на црниот дроб: може да настапи акутен холестетичен хепатит со треска и жолтица.