ATC код S01

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
S Сетилни органи
S01 Офталмологици
S02 Отологици
S03 Офталмолошки и отолошки препарати

ATC-кодот S01 — „Офталмологици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата S01 е дел од анатомската група S Сетилни органи.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QS01...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

S01A Антиинфективни лекови[уреди | уреди извор]

S01AA Антибиотици[уреди | уреди извор]

S01AA01 Хлорамфеникол
S01AA02 Хлортетрациклин
S01AA03 Неомицин
S01AA04 Окситетрациклин
S01AA05 Тиротрицин
S01AA07 Фрамицетин
S01AA09 Тетрациклин
S01AA10 Натамицин
S01AA11 Гентамицин
S01AA12 Тобрамицин
S01AA13 Фузидинска киселина
S01AA14 Бензилпеницилин
S01AA15 Дихидрострептомицин
S01AA16 Рифамицин
S01AA17 Еритромицин
S01AA18 Полимиксин Б
S01AA19 Ампицилин
S01AA20 Антибиотици во комбинација со други лекови
S01AA21 Амикацин
S01AA22 Микрономицин
S01AA23 Нетилмицин
S01AA24 Канамицин
S01AA25 Азидамфеникол
S01AA26 Азитромицин
S01AA27 Цефуроксим
S01AA30 Комбинации на различни антибиотици
QS01AA90 Клоксацилин

S01AB Сулфонамиди[уреди | уреди извор]

S01AB01 Сулфаметизол
S01AB02 Сулфафуразол
S01AB03 Сулфадикрамид
S01AB04 Сулфацетамид
S01AB05 Сулфафеназол

S01AD Антивирусни лекови[уреди | уреди извор]

S01AD01 Идоксуридин
S01AD02 Трифлуридин
S01AD03 Ацикловир
S01AD05 Интерферон
S01AD06 Видарабин
S01AD07 Фамцикловир
S01AD08 Фомивирсен
S01AD09 Ганцикловир

S01AE Флуорокинолони[уреди | уреди извор]

S01AE01 Офлоксацин
S01AE02 Норфлоксацин
S01AE03 Ципрофлоксацин
S01AE04 Ломефлоксацин
S01AE05 Левофлоксацин
S01AE06 Гатифлоксацин
S01AE07 Моксифлоксацин
S01AE08 Бесифлоксацин

S01AX Други антиинфективни лекови[уреди | уреди извор]

S01AX01 Соединенија на жива
S01AX02 Соединенија на сребро
S01AX03 Соединенија на цинк
S01AX04 Нитрофурал
S01AX05 Биброкатол
S01AX06 Резорцинол
S01AX07 Натриум борат
S01AX08 Хексамидин
S01AX09 Хлорхексидин
S01AX10 Натриум пропионат
S01AX14 Дибромпропамидин
S01AX15 Пропамидин
S01AX16 Пиклоксидин
S01AX18 Повидон-јод

S01B Антиинфламаторни агенси[уреди | уреди извор]

S01BA Кортикостероиди, чисти[уреди | уреди извор]

S01BA01 Дексаметазон
S01BA02 Хидрокортизон
S01BA03 Кортизон
S01BA04 Преднизолон
S01BA05 Триамцинолон
S01BA06 Бетаметазон
S01BA07 Флуорометолон
S01BA08 Медризон
S01BA09 Клобетазон
S01BA10 Алклометазон
S01BA11 Дезонид
S01BA12 Формокортал
S01BA13 Римексолон
S01BA14 Лотепреднол
S01BA15 Флуоцинолон ацетонид

S01BB Кортикостероиди и мидријатици во комбинација[уреди | уреди извор]

S01BB01 Хидрокортизон и мидријатици
S01BB02 Преднизолон и мидријатици
S01BB03 Флуорометолон и мидријатици
S01BB04 Бетаметазон и мидријатици

S01BC Антиинфламаторни агенси, нестероиди[уреди | уреди извор]

S01BC01 Индометацин
S01BC02 Оксифенбутазон
S01BC03 Диклофенак
S01BC04 Флурбипрофен
S01BC05 Кеторолак
S01BC06 Пироксикам
S01BC07 Бендазак
S01BC08 Салицилна киселина
S01BC09 Пранопрофен
S01BC10 Непафенак
S01BC11 Бромфенак

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "ATC-индекс". Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. "ATCvet Индекс". Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.