Прејди на содржината

Гентамицин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гентамицин
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • D
Начин на
примена
IV, IM, topical
Фармакокинетички податоци
Биорасположливостlimited oral bioavailability
Врзување за белковините0-10%
Полувреме на елиминација2 hrs
Екскрецијаrenal
Назнака
CAS-број1403-66-3
ATC кодD06AX07 J01GB03 S01AA11 S02AA14 S03AA06 QA07AA91 QG01AA91 QG51AA04 QJ51GB03
DrugBankAPRD00214
Хемиски податоци
ФормулаC21H43N5O7
Моларна маса477.596 g/mol

Гентамицинот претставува антибиотик кој делува на поголем број бактериски инфекции.

Гентамицинот имитирајќи ги природните биомолекули се сврзува со бактериските рибозоми и доведува до неправилно читање на генетскиот код.

Како и другите антибиотици од оваа група гентамицинот не поминува преку тенкото и преку дебелото црево, па затоа може да се прима преку инфузија.

Од Светската здравствена организација се смета како едно од основните лекарства за најголемиот дел од популацијата.

Производство

[уреди | уреди извор]

Најголемиот дел од светското производство на овој лек се одвива на Далечниот Исток. Последна фармацевтска фирма во Европа која го произведува е Лек од Љубљана.