Мупироцин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мупироцин
Structural formula of mupirocin
Ball-and-stick model of the mupirocin molecule
Систематско (IUPAC)
9-[(E)-4-[(2S,3R,4R,5S)-3,4-dihydroxy-5-[[(2S,3S)-3- [(2S,3S)-3-hydroxybutan-2-yl]oxiran-2-yl]methyl] oxan-2-yl]-3-methylbut-2-enoyl]oxynonanoic acid
Клинички податоци
Заштитени имињаМупирон, Миробакт
AHFS/Drugs.commonograph
MedlinePlusa688004
Licence dataUS FDA:врска
Бременосна
категорија
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
Начин на издавање
  • US: само
Начин на
примена
Topical, nasal
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковините97%
Полувреме на елиминација20 to 40 minutes
Назнака
CAS-број12650-69-0 Ок
ATC кодD06AX09 R01AX06
DrugBankDB00410 Ок
ChemSpider393914 Ок
UNIID0GX863OA5 Н
KEGGD01076 Ок
ChEBICHEBI:7025 Н
ChEMBLCHEMBL719 Ок
Хемиски податоци
ФормулаC26H44O9
Моларна маса500.622 g/mol
 НОк (што е ова?)  (провери)

Мупироцинот е антибиотик. Се користи локално (топично), и е ефикасен против Грам-позитивни бактерии, вклучувајќи и метицилин-резистентен стафилококус ауреус (МРСА).

Мупироцинот не делува против грам-негативни бактерии, ентерококи, повеќето анаеробни бактерии, микобактерии, микоплазми, хламидија, квасци и габи.

Првпат бил изолиран од бактеријата Pseudomonas fluorescens.

Механизам на дејство[уреди | уреди извор]

Мупироцин се врзува селективно за бактерисикиот ензим изолеуцил-тРНА-синтетаза и со тоа спречува вградување на аминокиселината изолеуцин во бактериските белковини. Овој механизам на дејство се разликува од оној на другите антибиотици и затоа не доаѓа до вкрстена резистенција.

Индикација[уреди | уреди извор]

-Бактериски инфекции на кожата и рани, како на пример фоликулитис, фурункулоза или инфицирани декубитус-рани.

-Истребување на S. aureus од пределот на носот.