Прејди на содржината

ATC код D06

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
D Дерматологици
D01 Antifungals for dermatological use
D02 Емолиенси и протективи
D03 Препарати за третман на рани и улцери
D04 Antipruritics, including antihistamines, anesthetics, etc.
D05 Антипсоријатици
D06 Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба
D07 Кортикостероиди, дерматолошки препарати
D08 Антисептици и дезинфициенси
D09 Medicated dressings
D10 Anti-acne preparations
D11 Други дерматолошки препарати
ATCvet only
QD51 Products for the treatment of claws and hoofs

ATC-кодот D06 — „Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата D06 е дел од анатомската група D Дерматологици.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QD06...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

D06A Антибиотици за топикална употреба

[уреди | уреди извор]
D06AA01 Демеклоциклин
D06AA02 Хлортетрациклин
D06AA03 Окситетрациклин
D06AA04 Тетрациклин
QD06AA52 Хлортетрациклин, комбинации
QD06AA53 Окситетрациклин, комбинации
QD06AA54 Тетрациклин, комбинации

D06AX Други антибиотици за топикална употреба

[уреди | уреди извор]
D06AX01 Фузидинска киселина
D06AX02 Хлорамфеникол
D06AX04 Неомицин
D06AX05 Бацитрацин
D06AX07 Гентамицин
D06AX08 Тиротрицин
D06AX09 Мупироцин
D06AX10 Виргиниамицин
D06AX11 Рифаксимин
D06AX12 Амикацин
D06AX13 Ретапамулин
D06AX14 Озеноксацин
D06AX15 Рифамицин
QD06AX99 Други антибиотици за топикална употреба, комбинации

D06B Хемотерапевтици за топикална употреба

[уреди | уреди извор]
D06BA01 Сребро сулфадиазин
D06BA02 Сулфатиазол
D06BA03 Мафенид
D06BA04 Сулфаметизол
D06BA05 Сулфаниламид
D06BA06 Сулфамеразин
QD06BA30 Комбинации на хемотерапевтици за топикална употреба
D06BA51 Сребро сулфадиазин, комбинации
QD06BA53 Мафенид, комбинации
QD06BA90 Формосулфатиазол
QD06BA99 Сулфонамиди, комбинации
D06BB01 Идоксуридин
D06BB02 Тромантадин
D06BB03 Ацикловир
D06BB04 Подофилотоксин
D06BB05 Инозин
D06BB06 Пенцикловир
D06BB07 Лизозим
D06BB08 Ибацитабин
D06BB09 Едоксудин
D06BB10 Имихимод
D06BB11 Докозанол
D06BB12 Синекатехини
D06BB53 Ацикловир, комбинации

D06BX Други хемотерапевтици

[уреди | уреди извор]
D06BX01 Метронидазол
D06BX02 Ингенол мебутат
D06BX03 Тирбанибулин

D06C Антибиотици и хемотерапевтици, комбинации

[уреди | уреди извор]
Празна група
  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.