ATC код D07

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
D Дерматологици
D01 Antifungals for dermatological use
D02 Емолиенси и протективи
D03 Препарати за третман на рани и улцери
D04 Antipruritics, including antihistamines, anesthetics, etc.
D05 Антипсоријатици
D06 Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба
D07 Кортикостероиди, дерматолошки препарати
D08 Антисептици и дезинфициенси
D09 Medicated dressings
D10 Anti-acne preparations
D11 Други дерматолошки препарати
ATCvet only
QD51 Products for the treatment of claws and hoofs

ATC-кодот D07 — „Кортикостероиди, дерматолошки препарати“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата D07 е дел од анатомската група D Дерматологици.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QD07...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

D07A Кортикостероиди, чисти[уреди | уреди извор]

D07AA Кортикостероиди, слаби (група I)[уреди | уреди извор]

D07AA01 Метилпреднизолон
D07AA02 Хидрокортизон
D07AA03 Преднизолон

D07AB Кортикостероиди, умерено потентни (група II)[уреди | уреди извор]

D07AB01 Клобетазон
D07AB02 Хидрокортизон бутират
D07AB03 Флуметазон
D07AB04 Флуокортин
D07AB05 Флуперолон
D07AB06 Флуорометолон
D07AB07 Флупредниден
D07AB08 Дезонид
D07AB09 Триамцинолон
D07AB10 Алклометазон
D07AB11 Хидрокортизон бутепрат
D07AB19 Дексаметазон
D07AB21 Клокортолон
D07AB30 Комбинации на кортикостероиди

D07AC Кортикостероиди, потентни (група III)[уреди | уреди извор]

D07AC01 Бетаметазон
D07AC02 Флуклоролон
D07AC03 Дезоксиметазон
D07AC04 Флуоцинолон ацетонид
D07AC05 Флуокортолон
D07AC06 Дифлукортолон
D07AC07 Флудроксикортид
D07AC08 Флуоцинонид
D07AC09 Буденозид
D07AC10 Дифлоразон
D07AC11 Амцинонид
D07AC12 Халометазон
D07AC13 Мометазон фуроат
D07AC14 Метилпреднизолон ацепонат
D07AC15 Беклометазон
D07AC16 Хидрокортизон ацепонат
D07AC17 Флутиказон
D07AC18 Предникарбат
D07AC19 Дифлупреднат
D07AC21 Улобетазол
QD07AC90 Резокортол бутират

D07AD Кортикостероиди, многу потентни (група IV)[уреди | уреди извор]

D07AD01 Клобетазол
D07AD02 Халцинонид

D07B Кортикостероиди, комбинации со антисептици[уреди | уреди извор]

D07BA Кортикостероиди, слаби, комбинации со антисептици[уреди | уреди извор]

D07BA01 Преднизолон и антисептици
D07BA04 Хидрокортизон и антисептици

D07BB Кортикостероиди, умерено потентни, комбинации со антисептици[уреди | уреди извор]

D07BB01 Флуметазон и антисептици
D07BB02 Дезонид и антисептици
D07BB03 Триамцинолон и антисептици
D07BB04 Хидрокортизон бутират и антисептици

D07BC Кортикостероиди, потентни, комбинации со антисептици[уреди | уреди извор]

D07BC01 Бетаметазон и антисептици
D07BC02 Флуоцинолон ацетонид и антисептици
D07BC03 Флуокортолон и антисептици
D07BC04 Дифлукортолон и антисептици

D07BD Кортикостероиди, многу потентни, комбинации со антисептици[уреди | уреди извор]

D07C Кортикостероиди, комбинации со антибиотици[уреди | уреди извор]

D07CA Кортикостероиди, слаби, комбинации со антибиотици[уреди | уреди извор]

D07CA01 Хидрокортизон и антибиотици
D07CA02 Метилпреднизолон и антибиотици
D07CA03 Преднизолон и антибиотици

D07CB Кортикостероиди, умерено потентни, комбинации со антибиотици[уреди | уреди извор]

D07CB01 Триамцинолон и антибиотици
D07CB02 Флупредниден и антибиотици
D07CB03 Флуорометолон и антибиотици
D07CB04 Дексаметазон и антибиотици
D07CB05 Флуметазон и антибиотици

D07CC Кортикостероиди, потентни, комбинации со антибиотици[уреди | уреди извор]

D07CC01 Бетаметазон и антибиотици
D07CC02 Флуоцинолон ацетонид и антибиотици
D07CC03 Флудроксикортид и антибиотици
D07CC04 Беклометазон и антибиотици
D07CC05 Флуоцинонид и антибиотици
D07CC06 Флуокортолон и антибиотици

D07CD Кортикостероиди, многу потентни, комбинации со антибиотици[уреди | уреди извор]

D07CD01 Клобетазол и антибиотици

D07X Кортикостероиди, други комбинации[уреди | уреди извор]

D07XA Кортикостероиди, слаби, други комбинации[уреди | уреди извор]

D07XA01 Хидрокортизон
D07XA02 Преднизолон

D07XB Кортикостероиди, умерено потентни, други комбинации[уреди | уреди извор]

D07XB01 Флуметазон
D07XB02 Триамцинолон
D07XB03 Флупредниден
D07XB04 Флуорометолон
D07XB05 Дексаметазон
D07XB30 Комбинации на кортикостероиди

D07XC Кортикостероиди, потентни, други комбинации[уреди | уреди извор]

D07XC01 Бетаметазон
D07XC02 Дезоксиметазон
D07XC03 Мометазон
D07XC04 Дифлукортолон
D07XC05 Флуокортолон

D07XD Кортикостероиди, многу потентни, други комбинации[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.