ATC код D03

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
D Дерматологици
D01 Antifungals for dermatological use
D02 Емолиенси и протективи
D03 Препарати за третман на рани и улцери
D04 Antipruritics, including antihistamines, anesthetics, etc.
D05 Антипсоријатици
D06 Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба
D07 Кортикостероиди, дерматолошки препарати
D08 Антисептици и дезинфициенси
D09 Medicated dressings
D10 Anti-acne preparations
D11 Други дерматолошки препарати
ATCvet only
QD51 Products for the treatment of claws and hoofs

ATC-кодот D03 — „Препарати за третман на рани и чири“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата D03 е дел од анатомската група D Дерматологици.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QD03...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

D03A Цикатризанти[уреди | уреди извор]

D03AA Масти со масло од црн дроб на бакалар[уреди | уреди извор]

D03AX Други цикатризанти[уреди | уреди извор]

D03AX01 Кадексомер јод
D03AX02 Декстраномер
D03AX03 Декспантенол
D03AX04 Калциум пантотенат
D03AX05 Хијалуронска киселина
D03AX06 Бекаплермин
D03AX09 Криланомер
D03AX10 Еноксолон
D03AX11 Натриум хлорит (тетрахлородекаоксид)
D03AX12 Троламин
D03AX13 Кора од бреза
D03AX14 Херба од Centella asiatica
QD03AX90 Кетансерин

D03B Ензими[уреди | уреди извор]

D03BA Протеолитички ензими[уреди | уреди извор]

D03BA01 Трипсин
D03BA02 Клостридиопептидаза
D03BA03 Бромелаини
D03BA52 Колагеназа, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.