ATC код D04

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
D Дерматологици
D01 Antifungals for dermatological use
D02 Емолиенси и протективи
D03 Препарати за третман на рани и улцери
D04 Antipruritics, including antihistamines, anesthetics, etc.
D05 Антипсоријатици
D06 Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба
D07 Кортикостероиди, дерматолошки препарати
D08 Антисептици и дезинфициенси
D09 Medicated dressings
D10 Anti-acne preparations
D11 Други дерматолошки препарати
ATCvet only
QD51 Products for the treatment of claws and hoofs

ATC-кодот D04 — „Антипруритици, вклучувајќи антихистаминици, анестетици, итн.“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата D04 е дел од анатомската група D Дерматологици.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QD04...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

D04A Антипруритици, вклучувајќи антихистаминици, анестетици, итн.[уреди | уреди извор]

D04AA Антихистаминици за топикална употреба[уреди | уреди извор]

D04AA01 Тонзиламин
D04AA02 Мепирамин
D04AA03 Теналидин
D04AA04 Трипеленамин
D04AA09 Хлоропирамин
D04AA10 Прометазин
D04AA12 Толпропамин
D04AA13 Диметинден
D04AA14 Клемастин
D04AA15 Бамипин
D04AA16 Фенирамин
D04AA22 Изотипендил
D04AA32 Дифенхидрамин
D04AA33 Дифенхидрамин метилбромид
D04AA34 Хлорфеноксамин

D04AB Анестетици за топикална употреба[уреди | уреди извор]

D04AB01 Лидокаин
D04AB02 Цинхокаин
D04AB03 Оксибупрокаин
D04AB04 Бензокаин
D04AB05 Хинизокаин
D04AB06 Тетракаин
D04AB07 Прамокаин
QD04AB51 Лидокаин, комбинации

D04AX Други антипруритици[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.