ATC код D11

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
D Дерматологици
D01 Antifungals for dermatological use
D02 Емолиенси и протективи
D03 Препарати за третман на рани и улцери
D04 Antipruritics, including antihistamines, anesthetics, etc.
D05 Антипсоријатици
D06 Антибиотици и хемотерапевтици за дерматолошка употреба
D07 Кортикостероиди, дерматолошки препарати
D08 Антисептици и дезинфициенси
D09 Medicated dressings
D10 Anti-acne preparations
D11 Други дерматолошки препарати
ATCvet only
QD51 Products for the treatment of claws and hoofs

ATC кодот D11 Други дерматолошки препарати е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од алфанумерички кодови развиен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата D11 е дел од анатомската група D Дерматологици.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC кодот на повеќето човечки лекови.: QD11...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следнава листа.

На национално ниво, ATC класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема во оваа листа, која е според верзијата на СЗО.

D11A Други дерматолошки препарати[уреди | уреди извор]

D11AA Антихидротици[уреди | уреди извор]

Празна група

D11AC Медицински шампони[уреди | уреди извор]

D11AC01 Цетримид
D11AC02 Соединенија на кадмиум
D11AC03 Соединенија на селен
D11AC06 Повидон-јод
D11AC08 Соединенија на сулфур
D11AC09 Ксенисалат
D11AC30 Други

D11AE Андрогени за топикална употреба[уреди | уреди извор]

D11AE01 Метандиенон

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. http://www.whocc.no/atc_ddd_index/. 
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. http://www.whocc.no/atcvet/atcvet_index/.