ATC код S02

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
S Сетилни органи
S01 Офталмологици
S02 Отологици
S03 Офталмолошки и отолошки препарати

ATC-кодот S02 — „Отологици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата S02 е дел од анатомската група S Сетилни органи.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QS02...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

S02A Антиинфективни[уреди | уреди извор]

S02AA Антиинфективни[уреди | уреди извор]

S02AA01 Хлорамфеникол
S02AA02 Нитрофурал
S02AA03 Борна киселина
S02AA04 Алуминиум ацетотартарат
S02AA05 Клиокинол
S02AA06 Водород пероксид
S02AA07 Неомицин
S02AA08 Тетрациклин
S02AA09 Хлорхексидин
S02AA10 Оцетна киселина
S02AA11 Полимиксин Б
S02AA12 Рифамицин
S02AA13 Миконазол
S02AA14 Гентамицин
S02AA15 Ципрофлоксацин
S02AA16 Офлоксацин
S02AA30 Антиинфективни, комбинации
QS02AA57 Неомицин, комбинации

S02B Кортикостероиди[уреди | уреди извор]

S02BA Кортикостероиди[уреди | уреди извор]

S02BA01 Хидрокортизон
S02BA03 Преднизолон
S02BA06 Дексаметазон
S02BA07 Бетаметазон
S02BA08 Флуокинолон ацетонид

S02C Кортикостероиди и антиинфективни во комбинација[уреди | уреди извор]

S02CA Кортикостероиди и антиинфективни во комбинација[уреди | уреди извор]

S02CA01 Преднизолон и антинфективни
S02CA02 Флуметазон и антинфективни
S02CA03 Хидрокортизон и антинфективни
S02CA04 Триамкинолон и антинфективни
S02CA05 Флуокинолон ацетонид и антинфективни
S02CA06 Дексаметазон и антинфективни
S02CA07 Флудрокортизон и антинфективни
QS02CA90 Бетаметазон и антинфективни
QS02CA91 Мометазон и антинфективни

S02D Други отологици[уреди | уреди извор]

S02DA Аналгетици и анестетици[уреди | уреди извор]

S02DA01 Лидокаин
S02DA02 Кокаин
S02DA03 Феназон
S02DA04 Цинхокаин
S02DA30 Комбинации

S02DC Индиферентни препарати[уреди | уреди извор]

QS02Q Антипаразитици[уреди | уреди извор]

QS02QA Антипаразитици[уреди | уреди извор]

QS02QA01 Линдан
QS02QA02 Сулфирам
QS02QA03 Ивермектин
QS02QA51 Линдан, комбинации

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.