Линдан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Линдан
Gamma-hexachlorocyclohexane.svg
Lindane (chair) molecule ball.png
Систематско (IUPAC)
(1r,2R,3S,4r,5R,6S)-1,2,3,4,5,6-хексахлорциклохексан
Клинички податоци
Бременосна
категорија
  • C
Начин на издавање
  • Забранет за употреба со Стокхолмската конвенција
Фармакокинетички податоци
Врзување за белковините91%
Полувреме на елиминација18 часа
Назнака
CAS-број58-89-9
ATC кодP03AB02 QP53AB02 QS02QA01
DrugBankAPRD01072
ChemSpider10481896
Хемиски податоци
ФормулаC6H6Cl6
Моларна маса290,83 g/mol

Линданот (познат и како гама-хексахлороциклохексан) претставува органско соединение, изомер на хексахлороциклохексанот[1], кој се користи како инсектицид, а во некои случаи при третманот на некои инфекции.[2]

Според Светската здравствена организација оваа супстанца се смета за умерено токсична и меѓународната трговија со оваа супстанца е забранета и е регулирана со Ротердамската конвенција.[3] Оваа супстанца е забранета за употреба во повеќе од 50 земји. Во 2009 година според Стокхолмска конвенција за отпорни органски полутанти производството на оваа супстанца е забрането.[4]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Brandenberger, Hans; Maes, Robert A. A. (1997). Analytical toxicology: for clinical, forensic, and pharmaceutical chemists. Berlin: Walter de Gruyter. стр. 243. ISBN 9783110107319. Посетено на 2009-05-10.
  2. Drugs.com Professional Drug Information: Lindane. Retrieved 2009-05-10
  3. World Health Organization, The WHO Recommended Classification of Pesticides by Hazard, 2005.
  4. Eliane Engeler, "UN: Treaty expanded by 9 more dangerous chemicals"[мртва врска], Associated Press 2009-05-09

Надворешни врски[уреди | уреди извор]