Допамин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Допамин
Dopamine2.svg
Dopamine 3D ball.png
Систематско (IUPAC) име
4-(2-Aminoethyl)benzene-1,2-diol
Клинички податоци
Заштитени имиња Intropin, Revimine, others
AHFS/Drugs.com Consumer Drug Information
Licence data US FDA:link
Бременосна
категорија
  • US: C (Ризикот не е отфрлен)
Правен статус
  • (Prescription only)
Начин на
примена
Intravenous injection
Фармакокинетички податоци
Метаболизам ALDH, DBH, MAO-A, MAO-B, COMT
Екскреција Renal
Идентификатори
CAS-број 51-61-6 Yes check.svgОк 62-31-7 (hydrochloride)
ATC код C01CA04
PubChem CID: 681
IUPHAR/BPS 940
DrugBank DB00988 Yes check.svgОк
ChemSpider 661 Yes check.svgОк
UNII VTD58H1Z2X Yes check.svgОк
KEGG D07870 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:18243 Yes check.svgОк
ChEMBL CHEMBL59 Yes check.svgОк
Синоними 2-(3,4-Dihydroxyphenyl)ethylamine; 3,4-Dihydroxyphenethylamine; 3-hydroxytyramine; DA; Intropin; Revivan; Oxytyramine; Prolactin inhibiting factor; Prolactin inhibiting hormone
Хемиски податоци
Формула C8H11NO2
Моларна маса 153.18 g/mol
Физички податоци
Густина 1.26 g/cm3
Точка на топење 128 °C (262 °F)
Точка на вриење decomposes
  (verify)

Допаминот е невротрансмитер се излачува кај широк спектар на животни, вклучувајќи ги и 'рбетниците и без'рбетниците. Во мозокот, овие феноталамински функции како што се невротрансмитерите, активираат пет видови на допамин рецептори како: Д1, Д2, Д3, Д4 и Д5, и нивни варијанти. Допаминот се произведува во повеќе делови од мозокот, вклучувајќи ја и мозочната црна супстанција и вентралната обвивка. Допамин е исто така хормон лачен од страна на хипоталмусот. Неговата главна функција како хормон, е да го спречи испуштањето на пролактин од предниот резен на хипофизата. Допамин може да се набави и како лек кој делува на симпатичниот нервен систем, создавајќи ефекти како што се зголемување на отчукувањата на срцето и крвниот притисок. Меѓутоа, бидејќи допаминот не може да ја помине крвно-мозочната бариера, допаминот даден како медикамент не влијае директно на централниот нервен систем. За да се зголеми дозата на допамин во мозокот на пациенти со болести како Паркинсоновата болест или осетливост на дистонија, може да се препише леводопа кој е предизвикувач на допамин, затоа што може да ја помине крвно-мозочната бариера.