Глицин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Глицин[1]
Назнаки
56-40-6 Н
Кратенки Gly, G
ChemSpider 730
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 750
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1,1607 g/cm3
Точка на топење
25 g/100 mL
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Глицинот (со ознаки Gly или G) е алфа аминокиселина со хемиска формула NH2CH2COOH. Тоа е најмалата од 20 аминокиселини најдени како составни делови на белковините, кодирана со кодоните GGU, GGC, GGA и GGG. Глицинот е единствен меѓу белковинообразувачките аминокиселини по тоа што не е хирален. Повеќето белковини содржат само мали количини на глицин. Забележлив исклучок е колагенот, кој содржи околу 35% глицин. Во својата цврста, т.е. кристализиран облик, глицинот е супстанца со сладок вкус.

Добивање[уреди | уреди извор]

Глицинот се добива по индустриски пат на два начина. Првиот е со реакција меѓу хлороводородна киселина и амонијак:

ClCH2COOH + 2 NH3 → H2NCH2COOH + NH4Cl

Вториот начин е со Штрекеровата синтеза на аминокиселини.

Биосинтеза[уреди | уреди извор]

Глицинот не е есенцијална аминокиселина. Кај животните, тој се синтетизира од аминокиселината серин, која пак се добива од 3-фосфоглицератот. Кај повеќето организми, ензимот серин хидроксиметилтрансфераза ја катализира оваа претворба со отстранување на еден јаглероден атом; за ова е потребен и пиридоксал фосфат:

Серин + тетрахидрофолат → Глицин + N5,N10-Метилен тетрахидрофолат + H2O

Во црниот дроб на ‘рбетниците, синтезата на глицинот е катализирана со глицин синтаза (ензим кој уште се нарекува и раскинувач на глицин). Оваа претворба е повратна:

CO2 + NH4+ + N5,N10-Метилен тетрахидрофолат + NADH + H+ → Глицин + тетрахидрофолат + NAD+

Физиолошки улоги[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Merck Index, 11th Edition, 4386.