Аспарагин

Од Википедија — слободната енциклопедија
L-аспарагин
L-asparagine-skeletal.png
L-asparagine-3D-sticks.png
Назнаки
70-47-3 X mark.svgН
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 236
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Аспарагинот (со ознаки Asn или N) е една од 20 најчести природни аминокиселини. Таа поседува карбоксамид како функционална група од својот страничен ланец. Аспарагинот не е есенцијална аминокиселина. Нејзините кодони се AAU и AAC.

Со хемиска реакција помеѓу аспарагинот и некој редуктивен шеќер или карбонилна група се добива акриламид (акрилски амид) во храната кога таа се загрева на доволно висока температура.

Структурна улога во белковините[уреди | уреди извор]

Бидејќи аспарагинскиот страничен ланец може да формира водородна врска со пептидниот молекуларен скелет, остатоците од аспарагин најчесто се среќаваат близу почетокот или крајот на алфа завојниците.

Аспарагинот во белковините е главно место за реакција со N-поврзаната гликозилација.