Метил група

Од Википедија — слободната енциклопедија
Различни стилови на прикажување на метил групата

Метил групаалкил добиен од метан, кој содржи еден јаглерод поврзан со три водороди —CH3. Метил групата често е означена со Ме. Оваа јаглеводородна група се наоѓа во многу органски соединенија.[1]

Метил групата може да се најде во три облици: анјон, катјон и радикал. Анјонот има осум валентни електрони, радикалот седум и катјонот шест. Сите три се многу реактивни и ретко се среќаваат.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. March, Jerry (1992). Advanced organic chemistry: reactions, mechanisms, and structure. John Wiley & Sons. ISBN 0-471-60180-2.