ATC код A01

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
A Дигестивен систем и метаболизам
A01 Стоматолошки препарати
A02 Лекови за киселински нарушувања
A03 Лекови за функционални гастроинтестинални нарушувања
A04 Антиеметици и антинаузеанти
A05 терапија за жолчка и црн дроб
A06 Лекови за констипација
A07 Антидијароици, интестинални антиинфламаторни/антиинфективни агенси
A08 Препарати против гојазност, исклучок диетални производи
A09 Дигестиви, вклучувајќи ензими
A10 Лекови кои се користат при дијабетес
A11 Витамини
A12 Минерални додатоци
A13 Тоници
A14 Анаболички агенси за системска употреба
A15 Стимуланси на апетит
A16 Останати производи на дигестивниот тракт и метаболизмот

ATC-кодот A01 — „Стоматолошки препарати“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата A01 е дел од анатомската група A Гастроинтестинален систем и метаболизам.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QA01...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

A01A Стоматолошки препарати[уреди | уреди извор]

A01AA Профилактички агенси за кариес[уреди | уреди извор]

A01AA01 Натриум флуорид
A01AA02 Натриум монофлуорофосфат
A01AA03 Олафлур
A01AA04 Стано флуорид
A01AA30 Комбинации
A01AA51 Натриум флуорид, комбинации

A01AB Антиинфективни препарати и антисептици за локален орален третман[уреди | уреди извор]

A01AB02 Водород пероксид
A01AB03 Хлорхексидин
A01AB04 Амфотерицин B
A01AB05 Полиноксилин
A01AB06 Домифен
A01AB07 Оксихинолин
A01AB08 Неомицин
A01AB09 Миконазол
A01AB10 Натамицин
A01AB11 Разни
A01AB12 Хексетидин
A01AB13 Тетрациклин
A01AB14 Бензоксониум хлорид
A01AB15 Тибезониум јодид
A01AB16 Мепартрицин
A01AB17 Метронидазол
A01AB18 Клотримазол
A01AB19 Натриум перборат
A01AB21 Хлортетрациклин
A01AB22 Доксициклин
A01AB23 Миноциклин

A01AC Кортикостероиди за локален орален третман[уреди | уреди извор]

A01AC01 Триамцинолон
A01AC02 Дексаметазон
A01AC03 Хидрокортизон
A01AC54 Преднизолон, комбинации

A01AD Други агенси за локален орален третман[уреди | уреди извор]

A01AD01 Епинефрин
A01AD02 Бензидамин
A01AD05 Ацетилсалицилна киселина
A01AD06 Адреналон
A01AD07 Амлексанокс
A01AD08 Бекаплермин
A01AD11 Разни

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.