ATC код B02

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
B Крв и крвотворни органи
B01 Антитромботични агенси
B02 Антихеморагици
B03 Антианемични препарати
B05 Крвни супституенти и раствори за перфузија
B06 Други хематолошки агенси

ATC-кодот B02 — „Антихеморагици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата B02 е дел од анатомската група B Крв и крвотворни органи.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QB02...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

B02A Антифибринолитици[уреди | уреди извор]

B02AA Аминокиселини[уреди | уреди извор]

B02AA01 Аминокапроинска киселина
B02AA02 Транексаминска киселина
B02AA03 Аминометилбензоева киселина

B02AB Протеиназа инхибитори[уреди | уреди извор]

B02AB01 Апротинин
B02AB02 Алфа1 антитрипсин
B02AB04 Камостат
B02AB05 Улинастатин

B02B Витамин К и други хемостатици[уреди | уреди извор]

B02BA Витамин К[уреди | уреди извор]

B02BA01 Фитоменадион
B02BA02 Менадион

B02BB Фибриноген[уреди | уреди извор]

B02BB01 Човечки фибриноген

B02BC Локални хемостатици[уреди | уреди извор]

B02BC01 Апсорблив желатински сунѓер
B02BC02 Оксидирана целулоза
B02BC03 Тетрагалактуронска киселина хидроксиметилестер
B02BC05 Адреналон
B02BC06 Тромбин
B02BC07 Колаген
B02BC08 Калциум алгинат
B02BC09 Епинефрин
B02BC30 Комбинации

B02BD Крвни коагулациони фактори[уреди | уреди извор]

B02BD01 Коагулационен фактор IX, II, VII и X во комбинација (Протромбински комплексен концентрат)
B02BD02 Коагулационен фактор VIII
B02BD03 Инхибитор на алтернативниот пат на фактор VIII
B02BD04 Коагулационен фактор IX
B02BD05 Коагулационен фактор VII
B02BD06 Фон Вилебрандов фактор и коагулационен фактор VIII во комбинација
B02BD07 Коагулационен фактор XIII
B02BD08 Ептаког алфа (активиран)
B02BD10 Фон Вилебрандов фактор
B02BD11 Катридекаког
B02BD13 Коагулационен фактор X
B02BD14 Сусоктоког алфа
B02BD30 Тромбин

B02BX Други системски хемостатици[уреди | уреди извор]

B02BX01 Етамзилат
B02BX02 Карбазохром
B02BX03 Батроксобин
B02BX04 Ромиплостим
B02BX05 Елтромбопаг
B02BX06 Емицизумаб

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.