ATC код B03

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
B Крв и крвотворни органи
B01 Антитромботични агенси
B02 Антихеморагици
B03 Антианемични препарати
B05 Крвни супституенти и раствори за перфузија
B06 Други хематолошки агенси

ATC-кодот B03 — „Антианемични препарати“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата B03 е дел од анатомската група B Крв и крвотворни органи.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QB03...[2] ATCvet кодовите без соодветни човечки АТС кодови се цитирани со почетни Q во следниов список.

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

B03A Препарати на железо[уреди | уреди извор]

B03AA Двовалентно железо, орални препарати[уреди | уреди извор]

B03AA01 Фероглицин сулфат
B03AA02 Ферофумарат
B03AA03 Ферогликонат
B03AA04 Ферокарбонат
B03AA05 Ферохлорид
B03AA06 Феросукцинат
B03AA07 Феросулфат
B03AA08 Феротартарат
B03AA09 Фероаспартат
B03AA10 Фероаскорбат
B03AA11 Феројодид
B03AA12 Феронатриум цитрат

B03AB Тривалентно железо, орални препарати[уреди | уреди извор]

B03AB01 Феринатриум цитрат
B03AB02 Сахарозиран железо оксид
B03AB03 Натриум фередетат
B03AB04 Фери хидроксид
B03AB05 Фери оксид полималтоза комплекси
B03AB07 Хондроитин сулфат-железо комплекс
B03AB08 Фериацетил трансферин
B03AB09 Ферипротеинсукцинилат
B03AB10 Ферималтол
QB03AB90 Железо декстран комплекси

B03AC Железо, парентерални препарати[уреди | уреди извор]

B03AD Железо во комбинација со фолна киселина[уреди | уреди извор]

B03AD01 Фероаминокиселина комплекс
B03AD02 Ферофумарат
B03AD03 Феросулфат
B03AD04 Фериоксид полималтоза комплекси
B03AD05 Ферогликонат

B03AE Железо во други комбинации[уреди | уреди извор]

B03AE01 Железо, витамин B12 и фолна киселина
B03AE02 Железо, мултивитамини и фолна киселина
B03AE03 Железо и мултивитамини
B03AE04 Железо, мултивитамини и минерали
B03AE10 Разни комбинации

B03B Витамин B12 и фолна киселина[уреди | уреди извор]

B03BA Витамин B12 (цијанокобаламин и аналози)[уреди | уреди извор]

B03BA01 Цијанокобаламин
B03BA02 Цијанокобаламин танин комплекс
B03BA03 Хидроксокобаламин
B03BA04 Кобамамид
B03BA05 Мекобаламин
B03BA51 Цијанокобаламин, комбинации
B03BA53 Хидроксокобаламин, комбинации

B03BB Фолна киселина и деривати[уреди | уреди извор]

B03BB01 Фолна киселина
B03BB51 Фолна киселина, комбинации

B03X Други антианемични препарати[уреди | уреди извор]

B03XA Други антианемични препарати[уреди | уреди извор]

B03XA01 Еритропоетин
B03XA02 Дарбепоетин алфа
B03XA03 Метокси полиетилен гликол-епоетин бета
B03XA04 Пегинесатид
B03XA05 Роксадустат
B03XA06 Луспатерцепт

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.