ATC код B05

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
B Крв и крвотворни органи
B01 Антитромботични агенси
B02 Антихеморагици
B03 Антианемични препарати
B05 Крвни супституенти и раствори за перфузија
B06 Други хематолошки агенси

ATC-кодот B05 — „Крвни супституенти и раствори за перфузија“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата B05 е дел од анатомската група B Крв и крвотворни органи.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QB05...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

B05A Крв и сродни производи[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.