ATC код B01

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
B Крв и крвотворни органи
B01 Антитромботични агенси
B02 Антихеморагици
B03 Антианемични препарати
B05 Крвни супституенти и раствори за перфузија
B06 Други хематолошки агенси

ATC-кодот B01 — „Антитромботични агенси“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата B01 е дел од анатомската група B Крв и крвотворни органи.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QB01...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

B01A Антитромботични агенси[уреди | уреди извор]

B01AA Антагонисти на витамин К[уреди | уреди извор]

B01AA01 Дикумарол
B01AA02 Фениндион
B01AA03 Варфарин
B01AA04 Фенпрокумон
B01AA07 Аценокумарол
B01AA08 Етил бискумацетат
B01AA09 Клориндион
B01AA10 Дифенадион
B01AA11 Тиокломарол
B01AA12 Флуиндион

B01AB Хепаринска група[уреди | уреди извор]

B01AB01 Хепарин
B01AB02 Антитромбин III
B01AB04 Далтепарин
B01AB05 Еноксапарин
B01AB06 Надропарин
B01AB07 Парнапарин
B01AB08 Ревипарин
B01AB09 Данапароид
B01AB10 Тинзапарин
B01AB11 Сулодексид
B01AB12 Бемипарин
B01AB51 Хепарин, комбинации

B01AC Инхибитори на агрегацијата на тромбоцитите не вклучувајќи хепарин[уреди | уреди извор]

B01AC01 Дитазол
B01AC02 Клорикромен
B01AC03 Пикотамид
B01AC04 Клорпидогрел
B01AC05 Тиклопидин
B01AC06 Ацетилсалицилна киселина
B01AC07 Дипиридамол
B01AC08 Карбасалат калциум
B01AC09 Епопростенол
B01AC10 Индобуфен
B01AC11 Илопрост
B01AC13 Абциксимаб
B01AC15 Алоксиприн
B01AC16 Ептифибатид
B01AC17 Тирофибан
B01AC18 Трифлусал
B01AC19 Берапрост
B01AC21 Трепростинил
B01AC22 Прасугрел
B01AC23 Цилостазол
B01AC24 Тикагрелор
B01AC25 Кангрелор
B01AC26 Ворапаксар
B01AC27 Селексипаг
B01AC30 Комбинации
B01AC56 Ацетилсалицилна киселина, комбинации со инхибитори на протонската пумпа

B01AD Ензими[уреди | уреди извор]

B01AD01 Стрептокиназа
B01AD02 Алтеплаза
B01AD03 Анистреплаза
B01AD04 Урокиназа
B01AD05 Фибринолизин
B01AD06 Бриназа
B01AD07 Ретеплаза
B01AD08 Саруплаза
B01AD09 Анкорд
B01AD10 Дротрекогин алфа (активиран)
B01AD11 Тенектеплаза
B01AD12 Белковина C

B01AE Директни тромбински инхибитори[уреди | уреди извор]

B01AE01 Дезирудин
B01AE02 Лепирудин
B01AE03 Аргатробан
B01AE04 Мелагатран
B01AE05 Ксимелагатран
B01AE06 Бивалирудин
B01AE07 Дабигатран етексилат

B01AF Директни инхибитори на факторот Xa[уреди | уреди извор]

B01AF01 Ривароксабан
B01AF02 Апиксабан
B01AF03 Едоксабан
B01AF04 Бетриксабан

B01AX Други антитромботични агенси[уреди | уреди извор]

B01AX01 Дефибротид
B01AX04 Дерматан сулфат
B01AX05 Фондапаринукс

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.