Тромбин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Coagulation factor II, thrombin
Назнаки
Синонимиserine proteaseprothrombinF2prothrombin B-chainCoagulation factor IIthrombinprepro-coagulation factor IIthrombin factor II
External IDsGeneCards: [1]
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

n/a

n/a

RefSeq (protein)

n/a

n/a

Location (UCSC)n/an/a
PubMed searchn/an/a
Википодатоци
View/Edit Human
Закотвување на протромбин од говеда на мембраната преку нејзиниот GLA домен.[1]

Тромбин е серинска протеаза, која кај луѓето е енкодирана од генот F2.[2][3] Протромбинот (фактор на коагулација II) се кине протеолитички при што се формира тромбин. Тромбинот, пак, делува како серинска протеаза која го претвора растворливиот фибриноген во нерастворлив фибрин.

Историја[уреди | уреди извор]

После опишувањето на фибриногенот и фибринот, Александар Шмидт го претпоставил постоењето на ензим кој го претвора фибриногенот во фибрин во 1872 година.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1nl2 ; Huang M, Rigby AC, Morelli X, Grant MA, Huang G, Furie B, Seaton B, Furie BC (September 2003). „Structural basis of membrane binding by Gla domains of vitamin K-dependent proteins“. Nature Structural Biology. 10 (9): 751–6. doi:10.1038/nsb971. PMID 12923575. S2CID 7751100.
  2. Royle NJ, Irwin DM, Koschinsky ML, MacGillivray RT, Hamerton JL (May 1987). „Human genes encoding prothrombin and ceruloplasmin map to 11p11-q12 and 3q21-24, respectively“. Somat. Cell Mol. Genet. 13 (3): 285–92. doi:10.1007/BF01535211. PMID 3474786.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  3. Degen SJ, Davie EW (September 1987). „Nucleotide sequence of the gene for human prothrombin“. Biochemistry. 26 (19): 6165–77. doi:10.1021/bi00393a033. PMID 2825773.
  4. Schmidt A (1872). „Neue Untersuchungen ueber die Fasserstoffesgerinnung“. Pflüger's Archiv für die gesamte Physiologie. 6: 413–538. doi:10.1007/BF01612263.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]